Otvorena vrata na kraju školske godine već zabranjena u osnovnim školama: Kakvu novinu onda najavljuje ministarka prosvete? 1Foto: Miloš Majstorović

Početkom godine izmenjeni su pravilnici u ocenjivanju i tada je u pravilnik koji važi za osnovne škole uneta odredba da „škola u poslednjoj nedelji prvog polugodišta, kao i poslednjoj nedelji nastavne godine ne organizuje roditeljske sastanke i informativne razgovore sa roditeljima“.

Kako se onda dogodilo da nastavnica biologije u beogradskoj OŠ „Jovan Dučić“ primi na razgovor majku učenika petog razreda, u nameri da joj objasni zašto njeno dete ne može da ima zaključenu trojku iz ovog predmeta, odgovora nema.

Kao ni pojašnjenja iz Ministarstva prosvete na pitanje Danasa na šta je mislila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kada je najavila da će „od sledeće godine biti obaveza da nijedan nastavnik nikada ne prima jedan na jedan roditelja u poslednjoj nedelji školske godine“, da bi se izbegle upravo situacije kakva se zbila u pomenutoj osmoletki.

Da li to znači da će ista zabrana biti uneta i u Pravilnik o ocenjivanju u srednjem obrazovanju za sada nema odgovora, kao što je bez odgovora ostalo i pitanje Foruma beogradskih gimnazija (FBG) koju je pre nekoliko dana podsetio upravo na to da utvrđena pravila već postoje, ali se očigledno ne poštuju.

– Forum beogradskih gimnazija je tokom prethodnog perioda više puta ukazivao da je jedan od najvećih problema u borbi protiv nasilja u školama izbegavanje primene zakona ili njegova selektivna primena. U tom smislu, pozivamo ministarku da u skladu sa svojim delokrugom posla, utvrdi ko je odgovoran za omogućavanje dolaska roditelja na otvorena vrata u poslednjoj nedelji školske godine – rekao je Aleksandar Markov, predsednik FBG.

On za Danas kaže da će taj sindikat tražiti da odredba o zabrani održavanje otvorenih vrata i roditeljskih sastanaka u poslednjoj nedelji prvog polugodišta i nastavne godine, uđe i Pravilnik o ocenjivanju u srednjem obrazovanju.

– To što se već ne nalazi vidim pre svega kao naš, odnosno propust sindikata. Ne smatram da bi ova izmena mogla uticati na smanjenje nasilja u školama, ona više predstavlja lečenje posledice, dok je uzrok mnogo ozbiljniji. Mislim da ovakva izmena neće uticati na one roditelje koji su skloni nasilju, jer će oni već pronaći način da se „obračunaju“ sa nastavnikom koji je meta, što pokazuje i slučaj „Dučić“. Ipak, ovakva izmena bi mogla smanjiti pritisak na nastavnike, jer u srednjim školama roditelji gotovo isključivo u školu dolaze u junu, kada se zaključuju ocene – ističe Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari