Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, uz podršku Kancelarije UNDP u Crnoj Gori, realizovao je projekat „Otvorene ideje za Crnu Goru“, u okviru kog je održao veliki broj radionica u značajnom broju gradova širom Crne Gore.


U Pljevljima je proteklog vikenda, u restoranu „Gold“, održana poslednja radionica ovog projekta čija je ideja da se iskoristi moć tehnologije u unapređenju transparentnosti i jačanju uloge javnosti u kreiranju politika i borbe protiv korupcije. „Moto ove inicijative je – Dobre ideje dolaze sa svih strana“, rekao je jedan od predavača Damir Nikočević. Cilj projekta je realizovanje radionica u većini crnogorskih opština, sa ciljem da se oslušnu problemi građana sa kojima se suočavaju u svakoj opštini pojedinačno. Organizatori se nadaju da se na sesijama čuje glas građana i građanki o osnovnim uslugama kao što su pristup obrazovanju, zdravstvu, kako povećati transparentnost državnih organa i same opštine i na koji način te probleme možemo riješiti uz pomoć ideja i novih tehnologija. „Radionica u Pljevljima je poslednja u okviru naše kampanje koju realizujemo uz partnerstvo sa NVO „Bonum“. Prethodno smo ovim projektom obuhvatili: Herceg Novi, Budvu, Cetinje, Podgoricu, Kolašin i Pljevlja. Ja sam prvi put u Pljevljima i iznenađen sam velikom posjetom ljudi na ovoj radionici, što smatram da predstavlja veliku otvorenost građana prema nevladinim organizacijama, gdje možda vide priliku da na dobar način predstave svoje probleme, od kojih ćemo nadam se neke putem novih tehnologija moći riješiti“, dodao je Nikočević.

Na radionici u Pljevljima građani su govorili o više problema: vodosnabdijevanju, stomatološkoj zaštiti ruralnog stanovništva, postavljanju mjernih instrumenata za kontinuirano obavještavanje o zagađenosti vazduha, transparentnom zapošljavanju mladih, nedostatku prostora za kulturne sadržaje mladih, načinu upotrebe javnih resursa i borbi protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari