Dom kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši proslavio je 44 godine uspešnog rada i postojanja. Povodom obeležavanja ovog događaja, otvorena je i tradicionalna manifestacija „Dani kulture“, tokom koje će svoje stvaralaštvo domaćoj publici, u narednih mesec dana, predstaviti uglavnom domaći glumci, pevači, igrači i likovni stvaraoci.


O višedecenijskom razvoju ovdašnjeg hrama kulture, kao i aktuelnim tokovima u kulturi grada na padinama Zlatara govorio je direktor DK Željko Tomović, koji je, otvarajući svečanost, podsetio da je ovo zdanje otvoreno 1969. godine izložbom slika Milića od Mačve, uz zvuke Simfonijskog orkestra tadašnjeg RTV Titograd i Kamernog sastava muzičke akademije iz Beograda. „Glumci beogradskog Narodnog pozorišta izveli su impresivan recital, a Novovarošani su imali priliku i da uživaju u muzičkom stvaralaštvu Ksenije Jovanović, Zaima Imamovića, Safeta Isovića, Daliborke Stojišić, Darka Dančua. Te godine premijerno je prikazan film „Višnja sa Tašmajdana“, a ovdašnjoj publici su se poklonili reditelj Stoje Janković i glumica Neda Arnerić“, istakao je Tomović.

Dom kulture će ubrzo nakon otvaranja postati duhovni hram, pod čijim okriljem stidljivi počeci amaterizma doživljavaju ekspanziju i narastaju do umetničkih visina. Kao rasadnik kulture, stasavalo je i amatersko Pozorište, na čijem se repertoaru vremenom mogao naći značajan broj kvalitetnih i izazovnih predstava.Nizali su se festivali, uspešne pozorišne sezone, a pod svodovima DK stvarali su svoja dela i gostovali mnogi ugledni pesnici, poznati pevači, igrači, slikari.

– Pokušavamo da i danas, u uslovima ekonomske krize, pod okriljem Doma kulture okupimo brojne stvaraoce. Pored likovnih radionica, pod svodovima naše ustanove uspešno deluju i dečje i omladinska pozorišna scena, plesna škola, škola gitare, tamburaški orkestar, folklorni ansambl, škola glume, a uložićemo i napore da obnovima rad „velike“ pozorišne scene, kazao je Tomović, koji je podsetio da će se na programu ovogodišnje manifestacije naći tri pozorišne predstave, po dve izložbe slika i filmske projekcije, kao i jedan muzički događaj. „Dane kulture“ svečano je otvorio predsednik opštine Dimitrije Paunović, koji je izrazio žaljenje što je, u uslovima nepovoljne ekonomske situacije, kultura najčešće društveno marginalozvana.

– Kada nema novca, na delu je entuzijazam. Tako je na polju kulture i u našoj lokalnoj zajednici, gde u gotovo svim programima i događajima na scenu stupaju domaći stvaraoci, i zato svim amaterima – glumcima, pevačima, igračima, slikarima, dugujemo veliku zahvalnost. Nadam se da će lokalna vlast u narednom periodu uspeti da unapredi privredne aktivnosti, kako bi značajniji rezultati ostvarili i na polju kulture, istakao je predsednik Paunović.

U okviru prve večeri tradicionalne kulturne manifestacije, koja je ovog puta i po kvalitetu i kvantitetu zbog manjka para znatno siromašnija u odnosu na lane, članovi omladinske pozorišne scene Kancelarije za mlade i Doma kulture „Jovan Tomić“ izveli su predstavu „Lutka zaviruje u krevet“, koju su, po tekstu Branislave Ilić, režirali Vladimir Dulanović i Ivica Stojanović. Komad je realizovan u okviru projekta „Open art“, koji je sprovela Kancelarija za mlade, a finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari