premijeraFoto: Radenko Topalović/Danas

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je otvorena manisfestacija „Dani Srpske u Srbiji“, a svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

U ime Republike Srpske manifestaciju je otvorio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, uz poruku da je Srbija Republici Srpskoj putokaz i stariji brat.

On je istakao da srce Srpske kuca za Srbiju, koja je njen čuvar, i da ništa ne može izbrisati osećaj međusobne privrženosti i jedinstva.

Srpskoj i Srbiji ne treba nikakav papir da bi bili jedno, rekao je on i dodao da smo mi u našim srcima i dušama jedno nacionalno biće.

To nijedna granica, nijedna prepreka ne može da nadvlada. Iako administrativno razdvojen u dve države, ovaj narod živi i funkcioniše kao celina, jer je uvek najjače ono što osećate u srcu. A naše kuca za Srbiju, kao što ono u Srbiji kuca za nas, rekao je Višković, navodi se u saopštenju.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, istakao da je najveća snaga srpskog naroda u njegovom jedinstvu i ljubavi prema svom nasleđu.

Danas je Srbija jaka, stabilna, ekonomski i privredno osnažena i ima snage da brine o svom narodu, gde god on živeo. Naš narod sa druge strane Drine zna da uvek može da se osloni na Srbiju, baš kao što i mi možemo da se oslonimo na Republiku Srpsku. Uprkos svim problemima koji nas ne zaobilaze već decenijama, mi i dalje stojimo čvrsto zajedno, jer naša snaga jee u našem zajedništvu, rekao je Mali.

Mali je podsetio da više od decenije „Dani Srpske“ neprestano svedoče o snazi veze koja postoji između Srpske i Srbije i o našoj odlučnosti da te veze stalno jačamo i produbljujemo.

Skup u Narodnom pozorištu počeo je himnama uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija, čije reči je preneo episkop hvostanski Aleksej.

“Dani Srpske u Srbiji” trajaće do 26. septembra, a osim Beograda, različite programske aktivnosti u oblasti kulture, nauke, prosvete i umetnosti biće održane u još 11 gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari