Slobodan Mitrović, izvršni direktor EPS-a za proizvodnju uglja, sa saradnicima, posetio je Površinski kop „Drmno“. Zatim je sa Goranom Horvatom, direktorom PD „TE – KO Kostolac“, i predstavnicima rudarskog sektora odgovornim za proizvodnju uglja i jalovine, otvoreno razgovarao o aktuelnim problemima na kopu „Drmno“ u cilju podizanja ukupnih efekata i rezultata rada.


Najodgovorniji rukovodioci EPS-a za proizvodnju uglja prvo su obišli kop i na licu mesta upoznati su sa daljim aktivnostima na sanaciji dela ugljenog ležišta koje je pretrpelo najveće posledice izazvane prošlogodišnjim elementarnim nepogodama. Predstavnici rudarskog sektora PD „TE – KO Kostolac“ ukazali su na činjenicu da je ova aktivnost složena i zahtevna. Na uklanjanju naslaga sufozionog materijala, koji je bujica sa sobom donela u deo ugljenog ležišta, trenutno radi bager vedričar 710, a u rad će biti uključena i dva dreglajn bagera.

Očekivanja su da će do kraja ove godine biti obezbeđeni uslovi za rad rudarske mehanizacije na ugljenoj etaži u projektovanoj dužini fronta radova od 1800 metara. Ukazano je i na određene probleme i preduzete mere koje se odnose na stabilnost dela unutrašnjeg odlagališta, kao i na problem velike zavodnjenosti u reonu rada petog jalovinskog sistema. U neposrednom razgovoru na terenu ocenjeno je da i pored objektivnih teškoća treba naći mogućnost za povećanje proizvodnje otkrivke i dostizanje kapaciteta, kao i vremenskog iskorišćenja rada osnovne rudarske mehanizacije iz ranijih godina, što je jedan od proizvodnih prioriteta na Površinskom kopu „Drmno“.

Po povratku sa terena u upravnoj zgradi PK „Drmno“ razgovaralo se o aktuelnim problemima u rudarskom sektoru i merama za njhovo prevazilaženje.

Kostolac – Radni sastanak sa menadžerima počeo je analizom stanja u oblasti bezbednosti i zdravlja radnika na radu. Zaključeno je da Privredno društvo „TE – KO Kostolac“ u ovoj oblasti ima odlične rezultate i da u narednom periodu treba nastaviti sa aktivnostima za povećanje bezbednosti zaposlenih, kao i radnika koji su angažovani iz drugih firmi i kompanija na realizaciji investicionih poslova.

Na osnovu onoga što je rečeno na sastanku, može se konstatovati da su nedostatak proizvodnih radnika, pomoćne mehanizacije, odvodnjavanje i velika zavisnost od izdvojenih preduzeća, najveći problemi koje u narednom periodu treba rešavati.

Slobodan Mitrović, istakao je da je rečo problemima koji se objektivno ne mogu odjednom razrešiti. Ocenio je da je neophodno da se u rudarskom sektoru PD „TE – KO Kostolac“ sačini dimanički plan prevazilaženje problema sa jasnim prioritetima, obrazloženjem i ciljevima koje treba postići.

– Definitivno treba promeniti način planiranja, kao i pristup reševanju problema, rekao je između ostalog Slobodan Mitrović.

Mi u našem planiranju, rekao je on, ne idemo po prioritetima.

– Zato moramo sebi da postavimo ključne parametre učinka i da dafinišemo kojih 20 procenata problema nose 80 procenata para, a ne obrnuto. Moramo postaviti nove temelje organizacije i rada sa drugačijim planiranjem itd. Podsetio bih da je ovo godina u kojoj je EPS ušao u korporativizaciju, statusne promene, finansijsku konsolidaciju i da smo trenutno pod nadzorom MMF-a i drugih institucija. Moja želja je da našom aktivnošću rešimo sami, što više problema i da na taj način pokažemo da se oni mogu i drugačije rešavati, kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari