Socijalnoekonomski i bezbedonosni izazovi u Sandžaku, naziv je projekta koji nevladina organizacija Centar za spoljnu politiku iz Beograda planira da sprovede narednih meseci uz podršku američkih organizacija USAID i ISC. U izjavi za Sandžak Danas predsednica Centra Aleksandra Joksimović ističe da je njihov cilj skretanje pažnje na godinama zanemarivane probleme regije, analiza stanja i nuđenje rešenja koja bi mogla da pomognu u popravljanju opšte situacije.


– Želimo najpre da čujemo šta o svemu misle ljudi na terenu, kako oni vide situaciju u Sandžaku, šta su najveći problemi, u kom pravcu treba raditi… Zato smo danas i sutra u Novom Pazaru gde ćemo razgovarati sa predstavnicima vlasti, političkih stranaka, nevladinog sektora, medija i svih čiji su stavovi relevantni, kaže Joksimović. Prema njenim rečima, izbori su doneli novu situaciju u Beogradu i Novom Pazaru, a očigledno je da su, do sada, nerazumevanje ili nedostatak komunikacije karakterisali odnose između centralne vlasti i Sandžaka. „Odnos Beograda i Novog Pazara očigledno treba promeniti, a problemi ne mogu više da budu gurani pod tepih“, dodaje Joksimović. Centar za spoljnu politiku će do kraja decembra izraditi svoj predlog mera koje treba primeniti, a u januaru u Beogradu planiraju okrugli sto o Sandžaku. Na pitanje zašto se NVO koji se bavi spoljnom politikom bavi i Sandžakom, Joksimović odgovara da je reč o pograničnoj regiji čiji je međunarodni položaj veoma bitan. „Treba videti koji međunarodni faktori mogu da pomognu u poboljšanju prilika u Sandžaku“, zaključuje Joksimović.

U dokumentu Centra za spoljnu politiku navodi se da jugozapadni deo Srbiji, „koji se obično naziva Sandžak“, spada u nerazvijena područja Srbije, iako je geografski položaj regije izuzetno dobar. „Ovaj region jednostavno ne koristi svoje potencijale“, piše u dokumentu i dodaje da je razlog loša infrastruktura. „ Bezbednosna situacija u Sandžaku je od izuzetne važnosti za širu regionalnu stabilnost, kao i ekonomski razvoj. Glavne pretnje stabilnosti Sandžaka i regiona su kriminal i verska konfrontacija i fundamentalizam“, ocenjuje Centar za spoljnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari