U Zdravstvenom centru u Petrovcu na Mlavi otvoreno je Odeljenje za hemodijalizu tako da će pacijenti koji su zbog neophodne dijalize morali svakodnevno da putuju u Požarevac sada moći da dobiju terapiju u svom gradu. Odeljenje su svečano pustili u rad ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i narodni poslanik iz Petrovca Miletić Mihajlović.


Kako objašnjava dr Nebojša Nešić, specijalista hirurgije i direktor Zdravstvenog centra u Petrovcu, na ovom mestu mesečno će moći da se uradi oko 300 dijaliza.

– Odeljenje za hemodijalizu ima 10 mesta. Trenutno iz ove opštine dijaliza je potrebna za 26 bolesnika. Do sada su oni išli u Požarevac za čiji prevoz su bila zadužena tri naša vozača. Edukovali smo dvoje lekara koji će raditi sa pacijentima na dijalizi i osam medicinskih sestara. Odeljenje nije moglo ranije da počne rad jer prostor nije bio adaptiran za tu namenu i čekalo se na dobijanje svih dozvola, objasnio je dr Nešić. Aparati za dijalizu u Petrovcu na Mlavi deo su italijanske donacije. U Srbiji postoji 57 centra za dijalizu i oko hiljadu uređaja a na lečenje dolazi oko 4.500 bolesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari