Otvoreno pismo panelista medijima: Zauzmite konačan stav o spomeniku Stefanu Nemanji

Ostavite komentar


  1. Poštovane/ni učesnici panela, nisam čuo da ste slično tražili i za postavljanje ogromnog spomenika gospodar Jevremu u centru Šapca. Lokalna vlast je toliko zbrzala podizanje megalomanskog spomenika pa nisu ni primetili da je natpis postavljen krivo.

    1. Jevrem je zadužio Šabac za vjeki vjekova. Stefan Nemanja nije nikad ni bio u beogradu.

      1. Kakve veze ime to da li je Nemanja nekada bio u Beogradu? A nije, uzgred, poznato da li je tokom svojih 86 godina posetio taj grad. Nemanja je osnivac srpske srednjovekovne dryave a Beograd je glavni grad savremene srpske države. To je više nego dovoljna veza. Nije ni Džordž Važingotn nikada bio u Beogradu, ali s pravom ima ulisu u njemu. Itd itd. Druga je stvar što je spomenik megalomanski.

        1. Alo, ‘Miki’, ne brkajte babe i žabe. Stefan Nemanja je bio veliki župan Raške (a ne Srbije, koja tada u današnjem poimanju nije ni postojala) i rodonačelnik dinastije Nemanjića (koji su manje ili više uspešno, vrlo često surovo, vladali nekim delovima teritorija koje su danas u sastavu Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak i BiH) a ne srpske države (to mu je mnogo kasnije pridodato). U nečiju čast se imena ulica imenuju po nekim ličnostima i to je sasvim dovoljno za normalan svet, a izgradnja mitomanskih veličina (za politikantska opravdavanja nekih ne-dela) traže ogromne rogobatne spomenike.

  2. Ako ima nepravilnosti u finansiskom smislu treba da se ispita, ali pljuvati po svemu sto se radi…uzas.
    Kuku nama sa nama

  3. Mislim da je ovaj spomenik jedno pravo osveženje Beogradu s obzirom na njegovu bezličnu socijalističku i neokomunističku infrastrukturu. Zaista izgleda impozantno.

    1. Da li ste ozbiljni, vi jedno čudovište od osam spratova nazivate osveženjem. Taj spomenik će totalno zakloniti prelepu zgradu žel. stanice. Ako mislite da će taj spomenik biti nešto lepo otiđite do Skoplja i uverite se u svu lepotu takvih spomenika. Niko nema ništa protiv spomenika ali primerene veličine a ne neku grdobu od osam spratova.

  4. Jezivo u šta se pretvara naš grad pred našim očima. Gde može da se potpiše ta peticija?

    1. Ovo je zapravo spomenik današnjem Beogradu i kruna na njegove visedecenijske kasabizacije i šabanizacije. Čestitam!

    2. U šta se pretvorio, od turske kasabe do grada od 2miliona za 100g.
      Kako vam ne smeta kompleks kuće cveća, ili kako nije smetala oronula zgrada stanice. Beograd je grad svih onih koji u njemu žive, a i nas svih koji u ovoj zemlji živimo, jer sve odluke bitne za život svih nas se donose baš tu, ne postoje veći i manji Beograđani. Šta ste birali to vam je, i bez mržnje, svi su oni isti kada su na vlasti.
      Spomenik ko spomenik, ne vidim u čemu je problem, lepo je imati spomenike.

    3. Mnogo jezivije od tog spomenika je sve što se u Beogradu radi već 30-40 godina. Jedan spomenik nije problem. Bilo bi najbolje da je samo to problem i da bi se njegovim uklanjanjem sve rešilo. Najveći problem su nadogradnje i gradnja bez ikakvih planova i dozvola. Pogledajte nekada snimak Beograda iz vazduha. Više liči na favele, nego na neko moderan grad. Ima to svojih prednosti i ne mora sve biti moderno, ali i Berlin ne izgleda moderno, pa je ipak uređen.

  5. Podrzavam pravo grupe gradjana da preispituju sopstvene estetske i kulturne obrasce ali i svim drugima bi trebalo omoguciti pravo da kazu sta imaju.

  6. Čitam i sve mislim da pišu o maketi Terazija na Novom Beogradu i najvišem „pilonu“ na mostu u Evropi!

  7. Iskreno, ni meni se ne sviđa spomenik, kao ni njegova veličina, ali je to sve mišljenje laika. Nisam stručan i ne mogu da dam sud o tome, već bi to trebalo da daju oni koji su stvarno stručni. Ono što mi bode oči u ovom pozivu je to da potpisnici usmeravaju novine u kom pravcu bi trebalo da ide stav medija, što su pokazali davanjem svog veoma lošeg mišljenja o spomeniku, iako ni među njima nisu svi stručni, a neki, kao što je Goran Marković, su politički previše subjektivni. Naravno, svi oni koji će podržati podizanje ovakvog spomenika, biće proglašeni saradnicima Aleksandra Vučića i nekompetentnim. Imam utisak da nas i vlast i opozicija guraju u jednoumlje, gde je samo mišljenje te strane ispravno.

  8. Da li to znači da je ono ruglo na kružnom toku Bogoslovija, nešto lepo i potrebno kadanprotiv njega nije bilo niti jedne peticije? Neki ljudi tzv. Učesnici panela imaju duboke moralne dileme i krizu identiteta.

  9. Koje mudrovanje? Sve moj do mojega. Hej odakle ste bre vi da nisten pali sa kruške, koji vam je…….

  10. Spomenik je neukusan,kicast, disproporionalan predvidjen je na pogresnom mestu ,eto ja sam umetnik i dizajner, sto bi seljaci i prost svet rekli strucan sam .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.