Ovaj grad u Crnoj Gori je omiljen za venčanje LGBT parova: "Prošle godine imali smo 27 venčanja" 1LGBT venčanja, svi žele u Budvu, foto: Volodymyr Tverdokhlib / Alamy / Alamy / Profimedia

Budva je jedna od najpopularnijih destinacija u Crnoj Gori koju pripadnici LGBT zajednice biraju za venčanja. Od jula 2021. godine, kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, sudbonosno “da” u ovom primorskom gradu izgovorilo je 36 parova, piše Bokanews.

„U 2021. godini vjenčala su se 4 para, u 2022. čak 27, a od početka ove godine u Registar životnih partnerstava lica istog pola upisano je pet parova“, kazala je za “Dan” matičarka budvanske Opštine Žana Kapa.

Ona ističe da je primorje popularna destinacija za venčanja tokom letnjih meseci, mada imaju zakazana venčanja i za zimu i proleće.

„Imamo najavljeno po jedno vjenčanje u februaru i martu, a više brakova očekujemo tokom ljeta. Oni dođu na odmor u Crnu Goru i odluče da se vjenčaju, a neki u našu zemlju dođu samo zbog vjenčanja“, kaže Kapa.

Prema njenim rečima parovi su većinom iz Rusije, Ukrajine, Češke, Španije, Irske kao i zemalja regiona, dok je crnogorskih državljana mnogo manje.

Tačnije, prošle godine venčali su samo jedan crnogorski par.

Objasnila je i šta je sve od dokumenata neophodno i kako izgleda sama ceremonija.

 

 

„Vodimo računa da ne komplikujemo mnogo proceduru, kada je riječ o partnerstvima kao i kod heteroseksualnih brakova, a kada nam se obrate strani državljani, gledamo da pojednostavimo proceduru. Matičari uvijek izađu u susret. Za sklapanje istopolnog partnerstva zainteresovani moraju da donesu dokument da su slobodnog bračnog stanja, potrebni su im pasoši, ako su strani državljani, izvod iz knjige rođenih, moraju da plate administrativnu taksu i popune po jednu prijavu kada dođu na razgovor u Opštinu“, objasnila je Kapa.

Venčanja su do sada uglavnom sva obavljana u opštini.

„To su uglavnom skromne ceremonije u našim prostorijama, bez velike pompe. Na vjenčanju budu dva svjedoka, rijetko kada i još neko. Oni se ne opterećuju izgledom i formalnom odećom, sve bude tiho i bez gužve. Uglavnom su zadovoljni kada sa naše strane osjete profesionalizam“, rekla je.

U Budvi je prošle godine sklopljeno blizu 400 brakova, čak 80 odsto bilo između stranih državljana.
Prvi istopolni brak sklopljen u Budvi 2021.

Krajem jula 2021. dvije mlade žene, koje su porijeklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu, vjenčale su se u Budvi. To je prvi istopolni brak sklopljen u Crnoj Gori.

Najviše brakova je zaključeno između ruskih državljana i državljana zemalja regiona. U Budvi su brakove sklopili i državljani Ukrajine, Bjelorusije, Kazahstana, Velike Britanije, Njemačke, Amerike, Turske, Kube, Italije, Kanade, Izraela, Poljske, Irske, Francuske i Indije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari