Radni tim za realizaciju projekta Bukovica, koji se realizuje od 2008 godine boravio prošle sedmice u Pljevljima, gdje su na sastanku sa predstavnicima lokalne uprave i Udruženjima Bukovičana iz Sarajeva i Pljevalja predstavili nastavak radova na ovom projektu u 2013 godini. Kako je rekao ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović ekonomska situacija je donekla usporila dinamiku radova i realizaciju ovog projekta koji je bio planiran da se uradi za tri godine, ali ga nije zaustavila.

Vrijednost projekta je 4,5 miliona evra i sa ovogodišnjih 400 hiljada evra dostići će ukupnu realizaciju od tri miliona.

Do sada su urađena 43 stambena i 35 pomoćnih objekata, a do kraja godine će taj broj biti 68 stambenih i 45 pomoćnih objekata. Po riječima ministra Numanovića do kraja 2012 godine deset porodica vratilo se u Bukovicu. Predstavnicu Udruženja Bukovičana su istakli da je prilikom izrade elaborata za povratak ispušteno desetak porodica koji su živjeli 1992 godine u Bukovici i zamolili državni Radni tim da ih uvrsti u program obnove kuća. Bukovica je planinsko seosko područje koje pripada opštini Pljevlja. Do rata u BiH Bošnjaci su činili ubedljivu većinu u Bukovici, u kojoj su se na početku rata smestile jedinice Vojske tadašnje SRJ I pripadnici MUP Crne Gore, koje ne samo da nisu sprečili napade na Bošnjake već ih mnogi optužuju da su ih podsticali i u njima učestvovali. Od 1992 – 1995. godine u Bukovici je ubijeno šest civila bošnjačke nacionalnosti, oteto jedanaest, samoubistvo su izvršile dvije osobe, pretučeno je 76 Bošnjaka, zapaljeno, opljačkano i demolirano više kuća, kao i seoska džamija. Petnaest sela u Bukovici, gdje su živeli Bošnjaci etnički je očišćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari