Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović uručio je juče spasilačkoj službi Štranda zahvalnicu za „izuzetan doprinos i požrtvovanost u obavljanju veoma odgovornog posla očuvanja bezbednosti kupača i posetilaca najstarije novosadske plaže“.

Prilikom uručivanja zahvalnice na najlepšoj gradskoj plaži, Jovanović je istakao da je spasilačka služba jedna od najvažnijih segmenata rada novosadskog kupališta, a da je zahvaljujući brzoj reakciji spasilaca ove godine spaseno osmoro ljudi.

– Štrand je jedna od najlepših plaža na celom toku Dunava, a ove godine obeležili smo i vek njegovog postojanja. Mnogi Novosađani i Novosađanke tokom leta provode ovde lepe trenutke, opuštajući se i odmarajući. Mnogi od nas i ne primećuju da o našoj bezbednosti sve vreme brine spasilačka služba i želja mi je bila da im se u ime Skupštine grada i u svoje lično ime zahvalim za brigu i odgovornost koju pokazuju na poslu – poručio je Jovanović.

Jovanović je pohvalio službu koja ne brine samo o kupačima dok su u vodi, već neretko pomažu izgubljenoj deci da pronađu roditelje, ali i svim drugim posetiocima Štranda koji se nađu u nevolji.

Nataša Rašeta, direktorica Gradskog zelenila objasnila je da je ove godine za bezbednost kupača brinulo 40 spasilaca, od kojih i jedna devojka. Ona je rekla da u poslednjih osam godina na ovoj novosadskoj plaži nije bilo smrtnog slučaja davljenjem, navodeći da zaslugu za to ima spasilačka služba.

Da bi postali spasioci na Štrandu, kandidati prolaze konkurs Udruženja spasilaca Vojvodine, a potom izabrani kandidati prolaze obaveznu obuku od mesec i po dana. Tokom ovog leta spasioci su imali 134 intervencije, od kojih je osam predstavljalo teško davljenje. Srećom, na vreme je reagovano, pa je svih osam života spaseno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari