Libijski pobunjenici počeli su juče u ranim jutarnjim časovima ofanzivu protiv snaga lojalnih Muameru Gadafiju koje su stacionirane u Gališu, na pedesetak kilometara južno od Tripolija.


Još ranije smo očekivali početak ofanzive, konačno smo jutros dobili zeleno svetlo od NATO i ofanziva je počela, rekao je juče jedan član revolucionarnog komiteta. U regionu Gališa juče je bilo intenzivne razmene artiljerijske vatre između pobunjenika i Gadafijevih snaga, a tu zonu su nadletali i avioni NATO ali nisu intervenisali, javio je izveštač AFP, prenela je Beta.

Prema izveštavanju Rojtersa, stotine libijskih pobunjenika nastojalo je da zauzme selo u planinama jugozapadno od Tripolija. Oni su pristizali u pikapovima naoružani opremom za vazduhoplovnu odbranu i lanserima raketa domaće izrade. Već su u zoru počeli da ispaljuju rakete i granate.

Kako navode dopisnici, pobunjenicima je bitno da zauzmu selo Al Kavališ zato što bi tada bili korak bliže gradu Garjan, na glavnom autoputu koji vodi ka severu ka Tripoliju. Izveštači su takođe rekli da su pobunjenici stacionirani u Misrati napredovali sa zapada 20 kilometara ka Tripoliju.

Povlačeći paralelu između NATO misije u Srbiji 1999. i aktuelnog angažmana Alijanse u Libiji, Marko Savković iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, naglašava za Danas da je četiri puta više aviona izvelo tri puta više borbenih naleta nad SRJ nego što je to bio slučaj u prvih 100 dana operacije u Libiji. Osim toga, ističe Savković, kada je reč o operacijama na zemlji, OVK je bila daleko pouzdaniji partner od snaga koje se bore protiv Gadafija.

On podseća da je u okviru koalicije koja je napala Srbiju bilo rascepa isto kao što je to slučaj sa ovom kojom deluje u Libiji. Međutim, naglašava Savković, „kada je tadašnji britanski premijer Toni Bler zapretio da će NATO pribeći kopnenoj ofanzivi u Srbiji, druge članice se nisu usprotivile, dok politički lideri nisu jedinstveni u poruci koju šalju kada je reč o Libiji“.

– Dok je za jedne dovoljno da se nasilje zaustavi i civili zaštite, drugi, prvenstveno britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi insistiraju na odlasku Gadafija s vlasti – rekao je Savković.

Pukovnik nema snažnu podršku

– S obzirom na činjenicu da broj poginulih civila raste, od početka je bilo teško proceniti koliku podršku građana uživa Gadafi. I da je u prvim trenucima napada NATO ona bila snažna, nakon 100 dana bombardovanja tako više ne može biti – smatra Marko Savković. On je dodao da u uslovima kada nijedna strana nije sposobna da vojnički porazi drugu, sve češći su glasovi koji pozivaju na pregovore, te u tom kontekstu treba posmatrati i skorašnji Gadafijev poziv na izbore. Međutim, ostaje nepoznanica u kom delu Libije bi izbori bili održani, ko bi na njima učestvovao i najzad, može li NATO da prihvati mogućnost da Gadafi nakon svega ostane na vlasti, navodi sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari