Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti optužio je vođe Oslobodilačke vojske Kosova da su 1999. godine organizovali otimanje ljudi kojima su u Albaniji vađeni organi. U izveštaju, o kome će se raspravljati krajem januara, navodi se da međunarodne snage na Kosovu ništa nisu uradile na rešavanju ovog slučaja iako su imale dokaze.


Bivši državni tužilac Švajcarske Dik Marti, u nacrtu rezolucije o trgovini organima, navodi da postoje brojni dokazi i indikacije koje potvrđuju da su Srbi i Albanci bili u tajnim zatvorima na severu Albanije, koji su bili pod kontrolom OVK. U izveštaju do koga je došla novinarka Bi-Bi-Sija u Strazburu, navodi se da su zatočenici u tajnim zatvorima nehumano tretirani i ponižavani pre nego što su nestali.

U rezoluciji se direktno prozivaju lideri OVK i navodi da se sve dešavalo u periodu po završetku oružanog sukoba u junu 1999. a pre nego što su međunarodne snage bile sposobne da uvedu kontrolu u regionu i uspostave vladavinu zakona. Prema predlogu rezolucije, ova kriminalna aktivnost koja se razvila koristeći posleratni haos, a na inicijativu pojedinih vođa OVK, postoji u drugim oblicima sve do danas, što pokazuje istraga koju vodi Euleks na Kosovu o klinici Medikus. 

Marti: Presađivani organi za bogate

Dik Marti u izveštaju navodi da su organi bili vađeni zatvorenicima u klinici na albanskoj teritoriji blizu mesta Fuše Kruje, da bi zatim preko aerodroma u Tirani bili prebacivani u inostranstvo, gde su presađivani bogatim klijentima. Marti u izveštaju navodi da su konkretni znaci takve trgovine organima postojali već oko 2000. godine, ali da nadležne međunarodne vlasti nisu smatrale neophodnim da detaljno ispitaju okolnosti ili su to činile površno i nestručno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari