OVK prestala da postoji pre tačno 20 godina 1Foto: Hašim Tači, Bernar Kušner, Majkl Džekson, Agim Čeku i Vesli Klark

Sporazum o transformaciji separatističke Oslobodilačke vojske Kosova potpisan je u Prištini 20. septembra 1999. godine čime je ona i zvanično prestala da postoji, o čemu svedoči i pisanje dnevnog lista Danas.

Potpisivanje je usledilo nakon intenzivnih pregovora koje je vodio vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Vesli Klark.

Potpise, na ovaj sporazum, stavili su, navodi naš list 1999. godine, politički lider OVK Hašim Tači i administrator Ujedinjenih nacija za Kosovo Bernar Kušner ali i pripadnici vojnog dela – komandant OVK Agim Čeku i komandant Kfora general Majkl Džekson.

Ovom sporazumu prethodile su, piše Danas, izjave visokog zapadnog zvaničnika koji je rekao da više nema razlika među stranama OVK-a i Kfora.

Rok za demilitarizaciju pripadnika ove vojske istekao je 19. septembra 1999. u ponoć, a OVK je tada trebalo zvanično da prestane sa postojanjem.

Prema sporazumu, OVK je trebalo da se transformiše u „Snage za zaštitu Kosova“ za koje je planirano da imaju 5.000 pripadnika, od čega 200 komandanata. Tog 20. septembra, bivši komandant Agim Čeku viđen je za vrhovnog komandanta.

Pored toga, Kfor je u septembru 1999. saopštio i da će ove snage delovati pod nadzorom komandanta Kfora i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN.

„Pripadnici OVK prestaće da nose uniforme i obeležja OVK od ponoći 21. septembra“, izavili su tada iz Kfora prenosi Danas.

Podsetimo, Specijalni sud za zločine OVK na Kosovu formiran je u Hagu 2016. godine, a Udruženje veterana OVK-a saopštilo je da je do sada poziv na saslušanje u Hagu primilo oko 70 članova tog udruženja, kao i da će još desetorica njih biti pozvano.

U julu ove godine na saslušanje u Specijalni sud za zločine OVK u Hagu pozvani su i bivši šef Štaba OVK i savetnik Hašima Tačija Bisljim Zurapij, kao i bivši komadant operativne zone i doskorašnji premijer Kosova Dukađini Ramuš Haradinaj.

Haradinaj na saslušanje nije želeo da ide kao premijer već kao građanin te je podneo ostavku. „U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj“, rekao je on.

Haradinaj se, koji je i sada kosovski premijer u ostavci, tada na ispitivanju branio ćutanjem.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari