Ako se za neki trenutak može kazati da je pravi za novi početak ženske košarke u Novom Pazaru onda je to sasvim sigurno ovaj. Dva su razloga zašto je to tako. Prvi , jer je ženska košarka ove godine izašla iz duboke senke ostalih ekipnih sportova pošto se reprezentacija ,,popela na krov“ kontinenta osvajanjem titule evropskog prvaka u Budimpešti, što je dovelo do obnavljanja ugašenih i otvaranje novih klubova.

Drugi, što je na taj način nedovoljno snažna klupska konkurencija dobila kako na kvantitetu tako i kvalitetu. U Srbiji momentalno postoje samo Prva i Druga ženska košarkaška liga, koja je podeljena na dve grupe – Jug i Sever (u okviru kojih takođe postoje dve grupe – ,,A“ i ,,B“). Iznad ovih liga jedino je Međunarodna regionalna ženska košarkaška liga u kojoj se takmiče klubovi iz država nastalih raspadom Jugoslavije. Srbiju u njoj predstavlja samo klub Radivoj Korać iz Beograda, aktuelni šampion i te i lige Srbije.

Postoji još jedan razlog više zašto je baš sada Novi Pazar reaktivirao klub, koji je osamdesetih godina prošlog veka predstavljao ponos grada, a kratko vreme do sezone 2008/09. se i takmičio u Drugoj ligi – grupa Jug, dakle rangu iz kojeg ponovo kreće sutrašnjom utakmicom sa Topličaninom u Prokuplju. Devojčice iz Novog Pazara, čiji je talenat priznat na mnogo višem nivou, zbog nepostojanja kluba bile su prinuđene da godinama uspehe donose drugim gradovima. Ne tako davno to je bio slučaj sa Aidom Abdulahi, a u prošloj sezoni i sa Smailbegovićevom i Mehovićevom. Sve one su branile boje KK Kraljevo, a poslednje dve i doprinele da se taj klub u prošloj sezoni izbori za učešće u Prvoj ligi Srbije.

ŽKK Novi Pazar igraće Drugu ligu – Jug, grupa ,,B“ u kojoj će se nadmetati sedam timova. Pored Novog Pazara i Topličanina to su Actavis akademija iz Leskovca, Hajduk Veljko iz Negotina, pirotski Gimnazijalac, Radnik iz Surdulice i Paraćin. U grupi ,,B“ takmičiće se osam klubova, a po propozicijama lige posle dvokružnog bod sistema po tri najbolja kluba iz obe grupe oformiće novu ligu od šest timova iz koje će se samo pobednik plasirati u Prvu ligu. Koliko je teško stanje u ženskoj košarci Srbije može se videti i po tome što će se i jedan gigant, kakav je beogradski Partizan, nadmetati u Drugoj ligi – Sever ,,B“ grupa.

Jedan od glavnih pokretača obnavljanja klupske ženske košarke u gradu je bivši košarkaš Novog Pazara Dejan Kulundžić, sada u funkciji sportskog direktora kluba. Njega optimizam u pogledu budućnosti košarke lepšeg pola u gradu ne napušta. „Cilj nam je ulazak u Prvu ligu. Ni tu se nećemo zaustaviti, jer postoji i veći cilj, Međunarodna regionalna liga. Pored Mehovićeve i Smailbegovićeve, koje su pionirske reprezentativke Srbije, tu je niz mladih košarkašica koje imaju budućnost. Mnogo nam je važno je što je gro igračica iz našeg grada. Ono što još uvek nemamo to je iskustvo i zato smo posegli za pojačanjima. Potpuno sam siguran je da je ovo jedna jako dobra priča“, kaže Kulundžić.

U narednih sedam meseci pored deset košarkašica rođenih u Novom Pazaru boje kluba braniće i Neda Vasović, najmlađa iz trilinga ,,strankinja“, 16-godišnjakinji krilni centar prvoligaša Radničkog iz Kragujevca, koja će na dvojnu registraciju nastupati i za Novi Pazar. Za poziciju tri angažovana je 21 – godišnja Milana Kerkez. Košarkom je počela da se bavi u malom vojvođanskom mestu Plandištu, da bi sa 16 godina postala i član prve postave vršačkom Hemofarma, kasnije i Stare Pazove. U Novi Pazar stigla je iz švedskog kluba Visbi. Nikolinu Nikolić, 24 – godišnjeg plejmejkera, košarkaški put vodio je od Voždovca, preko klubova Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i mlađih reprezentativnih selekcija Srbije, do kluba Hoptrans iz Litvanije. Nikolićeva je najiskusnija u ovom sastavu Novog Pazara i ne smatra da je načinila pogrešan potez povratkom u zemlju. „To što ću igrati Drugu ligu ne znači da imam i manjak motiva. Naš cilj je plasman u Prvu ligu, a to je više nego dovoljan razlog što ću kad se upoznam i uigram sa ostalim saigračicama dati sve od sebe da ga i ostvarim“, sigurna je u ono što govori Nikolićeva.

Zvanična promocija kluba dogodila se 6. oktobra u predivnom ambijentu dvorane Pendik pred oko 1.000 gledalaca. Gost je bio višestruki prvak bivše Jugoslavije i šampion Evrope iz 1979. godine beogradska Crvena zvezda. Mladi sastav Beograđanki, koji je prošle sezone poražen u Finalu plej-of prvenstva Srbije rezultatom 3:1 od sastava ,,Radivoj Korać“, bio je suviše težak zalogaj za tim koji je zajedno tek nekoliko dana. Crvena zvezda je na kraju pobedila sa ubedljivih 91:40. Najbolje i najefikasnije u redovima crveno – belih bile su Bogićevićeva, Katanićeva i Zec, kod Novog Pazara Kerkez je postigla 14, Nikolić 11, a Minela Mehović pet poena. Pamtiće se da je ovaj novi početak košarkašica Novog Pazara otvorila košem iz slobodnih bacanja Ilma Čaprić. Pored poraza trener domaćih košarkašica, nekadašnji košarkaš Novog Pazara Ivan Đoković nije bio nezadovoljan. „Ova utakmica nije nikakav pokazatelj naše snage. Mi smo tim u nastajanju, nove igračice se tek upoznaju sa sistemom rada i kosturom ekipe. Zvezda je daleko iznad nas, a kolike su naše stvarne mogućnosti nadam se da će se videti već sutra u debitantskoj prvenstvenoj utakmici u Prokuplju“, rekao je Đoković.

Utakmici Novi Pazar – Crvena zvezda prisustvovali su uvaženi gosti, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas, Nataša Kovačević, košarkašica kojoj je pre nešto više od dve godine posle teške saobraćajne nesreće amputirana noga, u svojstvu direktora fondacije ,,Nataša Kovačević“, kao i ambasadora FIBA Evrope za žensku košarku, a prisutan je bio i njihov domaćin, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. Posle razmena poklona Dragan Đilas se zahvalio Novopazarcima na gostoprimstvu. „Ovo je sportski grad i srećan sam što ima žensku košarkašku ekipu. Siguran sam da naša ženska košarka, koja je od ove godine bogatija za deset novih klubova, ima veliku budućnost, kao i da ćemo Novi Pazar uskoro gledati u Prvoj ligi. Verujem i da će neka od vaših mladih igračica braniti boje naše zemlje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine“, dodao je Đilas u pozdravnom govoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari