Tokom nedavne posjete Pljevljima, ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Maja Dobreva i ataše Bugarske ambasade Danijel Dobrev su istakli da je između njihove zemlje i Pljevalja moguća saradnja u oblasti energetike, drvoprerađivačkoj oblasti i prizvodnji građevinskog materijala.

U pljevaljskom Akademskom centru održano je predavanje na temu saradnje Bugarske i Pljevalja, ali i puta koji je Bugarska prošla od podnošenja zahtjeva za ulazak u Evropsku uniju do danas, kome su prisustvovali privrednici, službenici opštine i studenti. Ataše Bugarske ambasade Danijel Dobrev je istakao da postoji interes za unapređenje ekonomske saradnje između Bugarske i Crne Gore, a samim tim i Pljevalja. Najinteresantnije oblasti u kojima bi se ostvarila ova saradnja jesu energetika, proizvodnja građevinskog materijala, ali i drvoprerađivačka oblast. Ataše Bugarske ambasade je izrazio uvjerenje da će se investitori iz njegove zemlje zainteresovati za realizaciju mnogih projekata u Pljevljima.

Gradonačelnik Pljevalja dr. Filip Vuković se zahvalio na posjeti i u obraćanju je istakao da „ima mnogo mogućnosti da našu svakodnevnicu unaprijedimo za iskustva koja je Bugarska i svi njeni gradovi već prošli, a nama tek predstoji taj put ne samo vezan za kandidaturu za članstvo u EU, nego vezano za saniranje ekonomskih problema u kojima se svi nalazimo usled monetarnih problema u cijelom svijetu“. Ambasadorka Dobreva je izjavila da je njen utisak o Pljevljima veoma dobar. „Imate prekrasnu okolinu, kulurno-istorijske spomenike, krasne parkove, možete da razvijete seoski turizam, koji je trenutno jako cijenjen u Evropi. Mi možemo da vam prenesemo korisna iskustva iz oblasti ekonomije, na nekim tehnologijama energetske efikasnosti i drugim projektima“, kazala je Dobreva. Bugarski put do članstva u EU trajao je 15 godina. Danas imaju budžetski deficit od 3,5 odsto, stopom nezaposlenosti od šest odsto. Prije članstva nezaposlenih je bilo imala je stopu nezaposlenosti od 18 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari