Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Beogradu, u okviru posete gradu Požarevcu u sredu je obišla i Viminacium. Na lokalitetu Mauzoleja nju je dočekao profesor dr Miomir Korać, direktor projekta Viminacium.


-Jako mi je drago što sam ovde, prvi put posećujem Viminacium i ovo je svakako pravo blago u Srbiji. Jako mi je drago što je moja zemlja bila u prilici da pomogne ovaj projekat i sarađuje sa direktorom projekta i njegovim saradnicima u istraživanjima. Preko programa ambasadorske ponude za zaštitu kulturnih nasleđa Stejt di partmenta 2007. godine bili smo u prilici da sa 31.000 dolara podržimo istraživanja Amfiteatra, i jako mi je drago što sam bila u prilici da ga posetim, i nalazište rimskih kupatila, Mauzolej i grobnice. U poslednjih par godina Sjedinjene države su bile u prilici da podrže različite projekte zaštite kulturnih nasleđa Srbije sa skoro 300. 000 dolara, i jako sam ponosna zbog toga jer takve projekte podržavaju zaštitu kulturnih nasleđa u čitavom svetu. I činjenica da smo mogli da podržimo ovaj, i takve slične projekte u Srbiji zapravo pokazuje koliku pažnju poklanjamo takvim projektima.

Jako mi je drago što ste doveli jednu veću grupu američkih turista danas, baš ovde, da ovako bogato kulturno nalazište Amerikanci treba bolje da upoznaju. Mi znamo da ljudi iz celog sveta dolaze u Srbiju da bi upoznali Viminacium, naglasila je ambasadorka Vorlik.

Ona je pri kraju posete Viminaciumu obišla lokalitet vile Rustika i upoznala se sa arheologijom i trenutnim radovima, a potom probala i izvornu rimsku trpezu.

-Ne zaboravimo da je 18 rimskih imperatora rođeno u Srbiji, to nije malo, to je četvrtina ili petina rimskih imperatora. Primera radi, Nemačka ima jednog, Španija dvojicu, što je još jedan pokazatelj da smo mi jedna evropska porodica u pravom smislu reči, samim tim i jedna svetska porodica. Svakako da je poseta Američkog ambasadora i u tom svetlu, to je već jedna tradicionalna poseta američkih ambasadora, imali smo priliku da ugostimo većinu njih koji su bili ovde. Sa mnogima smo uspostavili prijateljske odnose i ja se nadam da će se ta tradicija nastaviti i sa ambasadorkom Vorlik koja nam je danas došla u posetu. Prema tome, ja očekujem da ti nasi odnosi budu u uzlaznoj liniji. Mnogo je tu razumevanja, zajedničkih stvari, a cilj je isti, da pokažemo da civilizacijske tekovine nikada ne mogu da presahnu ni na jednoj strani, i da pokažemo da ustvari kultura i ono što imamo je jedan veliki most za povezivanje svih tih naroda. Ima mnogo nesporazuma, ima uvek nekih stvari koje ne možete da rešite na ovom ili onom političkom planu, ali eto kulture, eto svih tih pametnih ljudi, rečju, ajde zajednički da se udružimo pa da ono što se ne razumemo, premostimo jer bi to značilo da idemo napred, kazao je dr Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari