Ovo više nije leto nego krematorijum: Kragujevac na tropskim vrućinama 1Foto: Z. S. M.

 

Zbog velikih vrućinama kojima smo izloženi danima mnogo je više intervencija Hitne pomoći na javnim mestima u Kragujevcu.

– Takođe više nam se javljaju astmatičari kojima teže padaju ove vremenske promene, kao i mlađi ljudi, jer su stariji sugrađani shvatili da ne izlaze napolje bez preke potrebe u toku dana kada su vrućine najveće, kaže za Danas doktorka Jelena Tijanić, pomoćnica direktora kragujevačkog Zavoda za urgentnu medicinu.

Ovo više nije leto nego krematorijum, podseća ona na izreku koja ovih dana kruži među Kragujevčanima.

Kao što je Danas već pisao zbog visokih temperatura od prošle nedelje se na Trgu vojvode Radomira Putnika u centru Kragujevca nalaze cisterna sa pijaćom vodom i punkt ekipe Hitne pomoći.

Imajući u vidu da je i za ovaj period izdat crveni (najviši) stepen upozorenja, za celo područje Republike Srbije, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca je u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, naložio 10. jula mere, među kojima je i postavljanje cisterne vode za piće, koja se od prošlog četvrtka nalaze na Trgu vojvode Radomira Putnika.

Na Trgu vojvode Radomira Putnika bio je punkt Zavoda za urgentnu medicinu Kragujevac (Hitna pomoć), čiji su zaposleni, pored ostalog, građanima davali savete o ponašanju tokom vrelih letnjih dana i kako da reaguju i prepoznaju toplotni udar.

Na jučerašnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrano je i stanje vodosnabdevanja na tropskim vrućinama koje su zadesile Srbiju, i kako je istakao Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” stanje akumulacija kojima upravlja ovo preduzeće je na takvom nivou da građani mogu bezbrižno da troše vodu onoliko koliko im je potrebno.

– Problemi mogu da budu kvarovi na staroj vodovodnoj mreži, koji se otklanjaju u maksimalno brzom roku, a restrikcija vode u Kragujevcu nije bilo, niti će ih biti u dugom periodu, rekao je Jakovljević.

Po vrelini Kragujevčani se rashlađuju na Gradskim bazenima a Sportsko privredno društvo Radnički je juče obavestilo javnost i medije da je voda na gradskim bazenima prošla sve potrebne analize i testiranja te je potvrđeno da je potpuno ispravna i bezbedna za kupanje.

– Tim stručnjaka SPD Radnički na svaka dva sata proverava uzorke PH i hlora u bazenima, a u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevac uzimaju se redovno uzorci koje institut kontroliše i prema dosadašnjim ispitivanjima voda je usaglašena sa pravilnicima o ispravnosti voda, naveli su oni u svom saopštenju.

Pak, voda na javnim česmama nije bakteriološki ispravna za piće. Rezultati ispitivanja mikrobiološke i higijenske ispravnosti vode za piće na javnim česmama sa izvorskom vodom pokazali su da od 11 analiziranih uzoraka ni jedan nije za upotrebu i piće.

Nadležne službe Instituta za javno zdravlje uzorkovanje sa 11 javnih česama izvorske vode izvršile su 5. jula. Nakon ispitivanih parametara, mikrobiološka neispravnost uočena je na svim uzorcima: u Divostinu, Teferiču, Šumaricama, Košutnjaku, Beloševcu, Ždraljici, Bukorovcu, na izvoru Kapovac, u Petrovcu, na Grujinoj česmi i Bubnju.

Prema informaciji koju je kragujevački portal Glas Šumadije dobio od načelnika Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zorana Kočovića, usled visokih temperatura došlo je do povećanog broja požara na građevinskim objektima i na otvorenom prostoru i to na teritoriji Kragujevca, Aranđelovca, Topole i Rače.

Sve ekipe Uprave za vanredne sitaicije u Kragujevcu – vatrogasci spasioci su u stanju pripravnosti i na terenu. Samo u toku jučerašnjeg prepodneva Vatrogasno spasilačka brigada Kragujevac je intervenisala čak 15 puta.

– Apelujemo na sve građane da vode računa o postupanju sa tehnikom i ponašaju se u skladu sa preporukama usled visokih temperatura, poručuje Kočović, a preneo je Glas Šumadije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari