Izložba slika Milene Pavlović Barili, Miluna Mitrovića, kao i postavke iz fonda Narodnog Muzeja u Leskovcu i sa Međunarodne likovne kolonije u Sićevu, samo su neke koje su lane mogli da vide ljubitelji umetnosti u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu.


Ova Galerija je tokom prošle godine imala čak 19 posećenih izložbi, a za ovu godinu je planirano 17. Antonije Milošević, direktor pirotske Galerije, kaže da se izložbe organizuju putem konkursa, u saradnji sa najznačajnijim kulturnim ustanovama u Srbiji, ili po pozivu.

– Činjenica je da je za kulturu nema dovoljno para, ali se nekako snalazimo i uz maksimalnu štednju i racionalno poslovanje, nastojimo da gotovo sve planirano organizujemo, kaže Milošević.

– Ove godine, pored ostalih, planiramo izložbu grafike u saradnji sa Galerijom savremene umetnosti iz Niša, izložbu slika Momira Armuša iz Sokobanje, izložbu slika i crteža iz zbirke Narodnog muzeja iz Zaječara, kao i izložbu slika Čedomira Krstića, slikara rođenog u Pirotu, čije ime nosi naša Galerija. Izložbu ćemo organizovati u saradnji sa Galerijom savremene umetnosti iz Niša i sa Galerijom muzeja u Vranju. U planu su i izložbe sa kolonija u Gamzigradu i u Poganovu kraj Dimitrovgrada, nagoveštava Milošević i dodaje da je prošle godine bilo veoma značajnih postavki, poput one sa sićevačke kolonije, koja je zaživela još davne 1905. godine.

Barili u centru pažnje

– Najveće interesovanje je prošle godine izazvala postavka slika Milene Pavlović Barili iz istoimene galerije u Požarevcu. Izložbu sa kolonije Sićevo, organizovali smo u saradnji sa Galerijom savremene umetnosti iz Niša. Veoma posećene su bile Svetosavska izložba, kao i Miluna Mitrovića i grafika Rodoljuba Karanovića. Vredna je bila i izložba niških umetnika, članova ULUS-a. Milošević kaže da je zapažen bio i izbor slika iz fonda Narodnog muzeja u Leskovcu, među kojima su bile dela Paje Jovanovića i Jovana Bjelića, ali i Nedeljka Gvozdenovića, Stojana Ćelića, Mladena Srbinovića…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari