Prvi Samit Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) posle posle jedanaestogodišnje pauze juče je u Astani otvorio kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev koji je pozvao svetske lidere da ožive ulogu Organizacije u rešavanju sve većih problema – terorizma, trgovine drogom i ekonomske krize.


– Postavili smo zadatak da izvučemo Organizaciju iz krize, rekao je Nazarbajev i dodao da je proces obnove OEBS zajednička obaveza svih država članica. Nazarbajev je pozvao na stvaranje „prostora zajedničke bezbednosti između četiri okeana“ i naveo da glavne pretnje evropskoj bezbednosti dolaze izvan Europe. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je „došao trenutak za delovanje i preduzimanje pravih koraka u obezbeđivanju mira i ljudskih prava“.

Gotovo istu poruku uputio je i generalni sekretar OEBS-a Mark Perin de Brišambo koji je upozorio na „nedostatak poverenja i nedostatak zajedničke volje među zemljama članicama“. Predsednik parlamentarne skupštine OEBS Petros Eftimiju pozvao je na „revitalizaciju Organizacije“.

– Ne smemo sebi da dopustimo neuspeh, istakao je Eftimij.

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej istakao je da je ta organizacija simbol kontinuiteta i promena kao i da je OEBS „jedan od stubova naše bezbednosti“. Učesnicima samita pruža se šansa da učine više od pukog podvlačenja uspeha OEBS u prošlosti i potvrđivanja vrednosti i obaveza, kazao je Van Rompej ukazavši da „imamo šansu da postavimo viziju budućnosti OEBS“, navedeno je u saopštenju kancelarije predsednika Saveta EU.

Van Rompej je podvukao da samit treba da usvoji ambiciozni akcioni plan s naglaskom na akciji, koji će biti vodič OEBS-u u budućnosti. Za EU prioritet broj jedan za OEBS je rešavanje regionalnih konflikata, kako onih u nastajanju tako i onih starih, smatra Van Rompej. Prema njegovim rečima, nedavna iskustva u nekim centralnoazijskim zemljama, kao što je Kirgizija, pokazala su da OEBS treba da se prilagođava kao i da treba da pređe „iz ranog upozorenja u ranu akciju“.

– I dalje smo suočeni s nerešenim produženim konfliktima u područjima OEBS. Ti konflikti ostaju pretnja našoj stabilnosti i bezbednosti, istakao je Van Rompej i dodao da je EU aktivno angažovana u naporima da se obezbede trajna i mirna rešenja tih konflikata. On je naglasio da je neophodno da se modernizuje i pojača režim kontrole konvencionalnog naoružanja, da se uradi više na jačanju zaštite ljudskih prava kao i da se mora pojačati međusobna saradnja na polju trans-nacionalnih pretnji kao što su terorizam, organizovani kriminal, sajber napadi, trgovina narkoticima i ljudima, ilegalna imigracija i širenje oružja za masovno uništenje.

– Za EU naš zajednički dugoročni cilj je jasan – evroatlantske i evroazijske bezbednosne zajednice u kojima će upotreba sile biti nepojmljiva i gde će preovladavati zajednički interesi, rekao je Van Rompej.

Belorusija se oslobađa visokoobogaćenog uranijuma

U saopštenju koje je izdato nakon sastanka ministra inostranih poslova Belorusije Sergeja Martinova sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton u Astani Stejt department je saopštio da se Belorusija obavezala da će se osloboditi zaliha visokoobogaćenog uranijuma do 2012. Ta država će se takođe pridružiti nastojanjima predsednika SAD Baraka Obame za uspostavljanje novih kontrola materijala koji se koristi za proizvodnju atomskog naoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari