Pacijent za privatnu kliniku u zamenu za desetku? 1

„Grupa studenata“ Medicinskog fakulteta u Nišu optužila je šeficu katedre za oftalmologiju Gordanu Zlatanović i njenu ćerku Maju Živković, koja je asistentkinja na istoj katedri, da navodno omogućavaju studentima da polože ispite bez provere znanja ukoliko obezbede pacijente za njihovu privatnu kliniku.

Zlatanović je kategorički negirala takve tvrdnje, inače iznete u nepotpisanom pismu „grupe studenata“ dostavljenom medijima.

– Za svakog pronađenog pacijenta za operaciju katarakte ili lasersko skidanje dioptrije, gde bi one prihodovale u svojoj privatnoj bolnici, imate šesticu blanko upisanu bez odgovaranja, a kasnije daju i po 50 evra ako ponovo nađete nekog pacijenta. Da biste dobili desetku morate da pronađete pet pacijenata i ne morate da odgovarate. Na vežbama se ništa i ne radi osim što slušamo da su one najveći doktori i kako moramo da im nalazimo pacijente. Sramota i bruka – naveli su „studenti“ u pismu.

Oni su u pismu zamolili novinare da ih „spasu torture i tiranije“ i dodali da su „slučaj“ prijavili i Ministarstvu prosvete, kao i dekanu i prodekanu za nastavu Medicinskog fakulteta.

Profesorka Zlatanović je kazala da su ovakve optužbe na njen i račun njene ćerke „vrlo ružne laži, nebuloze i gluposti“, uz ocenu da je „hajka“ protiv njih počela nakon što su otvorili privatnu kliniku, Specijalnu bolnicu za oftalmologiju „Klinika Maja“. Ona je dodala da su Studentski parlament, kao i dekanica Medicinskog fakulteta Dobrila Stanković Đorđević „demantovali ovakve tvrdnje“.

Zlatanović je još kazala i da je napustila fakultet, odnosno da se penzionisala. Na veb-sajtu fakulteta, međutim, i dalje je navedeno da je ona šefica katedre i rukovoditeljka predmeta oftalmologija, te da kao redovni profesor „radi sa punim radnim vremenom“.

Dekanica Stanković Đorđević potvrdila je da je Medicinskom fakultetu stigla anonimna predstavka u kojoj se navodi da su profesorka Zlatanović i asistentkinja Živković navodno zloupotrebile svoj položaj na fakultetu „u interesu privatne klinike“. Ona je kazala da o tome lično „nema neposredna saznanja“, a da u dopisu nisu navedeni dokazi i argumenti za te tvrdnje. Postupajući u skladu sa procedurom u ovakvim slučajevima, zatražila je od profesorke i asistentkinje, kao i Studentskog parlamenta, da se izjasne o ovakvim navodima.

– Profesorka Zlatanović i asistentkinja Živković su odbacile sve navode kao netačne i tendenciozne. Studentski parlament se izjasnio da nikada nije dobio ni pisane ni usmene pritužbe na rad i ponašanje profesorke Zlatanović i asistentkinje Živković – rekla je ona.

U Ministarstvu prosvete su kazali da su o ovom slučaju obavešteni pre četiri meseca i da je inspekcija Ministarstva potom tražila od dekanice da se izjasni o optužbama. Nakon što ih je ona izvestila da su profesorka Zlatanović i asistentkinja Živković negirale optužbe, kao i izjašnjenja Studentskog parlamenta da takve optužbe nisu dobili, inspekcija Ministarstva „nije nadležna za dalje postupanje, već je sve u nadležnosti fakulteta“.

Studentkinja o polaganju ispita na profesorkinoj klinici

– Jedna naša koleginica, koja je, inače, bila loš student, položila je oftalmologiju sa osmicom. Pitala sam je kad je polagala, a ona mi je odgovorila da je ispit „održan“ kod profesorke Gordane Zlatanović, na njenoj privatnoj klinici – rekla je studentkinja Medicinskog fakulteta u Nišu, koja je insistirala na anonimnosti. Ona je dodala da je to „jedini slučaj za koji zna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari