Pacijenti koji nemaju udruženja, duže čekaju na terapije: Uvođenje imunoterapije produžava živote 1Foto: J. B. K.

Pacijenti koji boluju od teških bolesti a koji nemaju svoja udruženja mnogo teže dolaze do potrebnih terapija koje su im od životne važnosti, izjavio je Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije.

On je istakao da je reč o pacijentima koji boluju od tumora glave i vrata, karcinoma prostate, karcinoma mokraćne bešike, karcinoma bubrega kao i kolorektalnog karcinoma.

„U Srbiji svake godine oboli 2.300 ljudi od raka bešike. Hiljadu od njih ne preživi. Trenutna klinička praksa kod nas podrazuemva primenu hemioterapije u prvoj liniji lečenja metastaskog karcinoma, kazao je profesor dr Zoran Džamić, sa Klinike za urologiju UKCS.

On smatra da je uvođenjem imunoterapija, srednje ukupno preživljavanje dve ipo godine, što duplo produžava živote u odnosu na pacijente kod kojih se primenjuje samo hemioterapija.

„Zato je uvođenje imunoterapije od ključne važnosti u produžetku i kvalitetu života ovih pacijenata“, objasnio je profesor Džamić.

Primarijus doktor Suzana Matković sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, rekla je da je rak prostate jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca.

U Srbiji je odmah iza raka pluća i debelog creva. Svake godine kod nas oboli 2.300 a umre 1.000 muškaraca. U poslednjih deceniju ipo registrovani su mnogi inovativni lekovi koji znatno utiču na tok i ishod bolesti.

RFZO je 2017. godine stavio na listu lekova inovativnu terapiju za pacijente u fazi metastaskog kastraciono-rezistentnog karcinoma prostate čime je unapređeno njegovo lečenje, iako je ovo krajnja faza bolesti. Stoga je, prema njenim rečima, neophodno uvođenje inovativnih lekova koji deluju na androgene receptore u ranijoj fazi, čime bi se odložilo napredovanje bolesti i smanjila smrtnost.

Doktor Nenad Mijalković šef Dnevne bolnice digestivne onkologije Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije rekao je da je u našoj zemlji je učinjen napredak u odnosu na prethodni period u pogledu primene prve linije lečenja metastatskog kolorektalnog karcinoma. Pored hemioterapije u lečenju se koristi i biološka terapija, uz prethodno određivanje molekularnih markera u tkivu tumora.

„Pravilan raspored više terapijskih linija i modaliteta lečenja može značajno popraviti preživljavanje pacijenata. Sa ciljem upotpunjavanja kontinuiteta u lečenju i usklađivanja sa preporukama terapijskih vodiča, potrebna je dostupnost novih terapijskih opcija, posebno u 3. ili 4. liniji lečenja. Među njima postoje lekovi koji iziskuju manja finansijska sredstva i već su dostupni u zemljama regiona“, kazao je dr Mijalković

Doktor Bojan Trkulja direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia, ocenio je da uprkos tome što su poslednjih nekoliko godina uloženi veliki napori da se poveća dostupnost inovativnih lekova i da je situacija sada nešto bolja, Srbija i dalje na začelju Evrope po pitanju dostupnosti najefikasnijih terapija.

On je naglasio da je potrebno sistemsko rešenje za uvođenje novih generacija lekova, da budžet za zdravstvo nije mali, ali da se procentualno gledano za lekove sveukupno izdvaja mnogo manje novca nego u većini evropskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari