rotest Inicijative pacijenata Dnevne bolnice za bolesti zavisnostifoto FoNet Marko Dragoslavić

Dnevna bolnica za lečenje zavisnosti u Paunovoj definitvno je srušena 29. decembra prošle godine, a pacijenti su privremeneo prebačeni u Dom zdravlje Vračar. Međutim, Snežana Timotijević iz Inicijative pacijenata Paunove ističe da je ispunjen samo osnovni zahtev i ističe da je najveća briga da li će na istom mestu da se izgradi nova bolnice kako bi trebalo prema detaljnom planu regulacije naselja Banjica.

Gledajući ruševine bolnice u kojoj je nekada i sama dolazila skoro deset godina, Timotijević navodi da joj „ruševine izgledaju kao grob“, za ustanovu koja je za nju i mnoge druge bila „istorijski važna“, prenosi N1.

„Teško nam je bilo i tog 29. decembra kada smo saznali da je definitivno srušena. Neko privremeno rešenje je napravljeno preseljenjem pacijenata u Dom zdravlje Vračar. Međutim, iako nam je ispunjen osnovni zahtev, mi ćemo kao nezavisno udruženje građana nastaviti da se bavimo pitanjem Paunove –  pored tih urabanističkih zahteva bavićemo se zaštitiom prva pacijenata koje imaju mentalne poteškoće“, rekla je Timotijević u emisiji „Novi dan“.

Iako su pacijenti privremeno zbrinuti u Domu zdravlja Vračar, kako je navela, velika briga mnogih je da li će na istom mestu biti izgrađena nova bolnica kao što bi trebalo po detaljnom planu regulacije naselja Banjica.

„Ovde nema uopšte table na kojoj po zakonu treba da stoji zahtev po kome se izvelo rušenje i samim tim mi bismo po tom broju saznali ko je  ko je odobrio i ko je dao zahtve za rušenje. Ono što je naša briga, ovde se neće izgraditi bolnica kao što bi trebalo po detaljnom planu regulacije naselja Banjica, prema tom planu ovde treba da se izgradi bolnica na dva nivoa za mentalno zdravlje od 1800 kvadrata“, ukazala je Timotijević navodeći da će se njihova borba za bolnicu u Paunovoj nastaviti, kao i za pacijente kojima je ovakav vid ustanove neophodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari