Živanku Milivojević, koja sa bolesnim sinom živi u bivšoj kasarni JNA, napao je pacov i ogrebao je po nosu. Živanka kaže da su se ovi glodari toliko namnožili da je prosto stah da legne u krevet.

– Dok sam ležala u krevetu pacov mi je skočio na lice i noktima me ogrebao po nosu. Gotovo sam se obneznanila od straha dok sam sa nosa brisala krv koja je tekla. Evo vidite na nosu imam belegu od tog pacova, priča Živanka koja sa bolesnim sinom živi u bivšoj kasarni JNA od penzije koja iznosi 7.ooo dinara i socijalne pomoći od 5.ooo dinara.

Uslovi za život u bivšim kaarnama JNA su nehumani. U januaru, kada je temperatura bila minus 15 stanarima je isključena struja a prošlog petka i voda. Dragan Blagojević poverenik Komesarijata za izbeglice kaže da je kolektivni centar „Kasarna JNA“ zatvoren u decembru prošle godine ali da je u njemu ostalo sedam nezbrinutih izbegličkih i petnaestak porodica koje primaju socijalnu pomoć i koji žive u neadekvatnim uslovima.

– To što je Komesarijat ponudio ne odgovara tim izbegličkim porodicama i ne znamo šta će na kraju krajeva biti sa njima. Nije mi poznat slučaj da je ženu koja tamo stanuje povredio pacov ali dok je funkcionisao kolektivni centar „Kasarna JNA“ mi smo u proleće i jesen radili deratizaciju i uništavanje glodara i sve vrste insekata. Sada je tamo stvarno problem jer tih glodara ima previše i biće ih još više. Trebalo bi da se pronađe način da se to i dalje sprečava ali više nema ko to da finansira. Komesarijat za izbeglice više to ne finansira a niko drugi nema novca da plati održavanje tih objekata. Pored izbegličkih tu stanuje i petnaestak porodica koje su smeštene privremeno od Centra za socijalni rad. To privremeno trebalo je da bude do decemba prošle godine a vidite to se i dalje produžilo i svi oni žive u neadekvatnim uslovima, kaže Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari