Islamska država je od januara pretrpela značajne poraze u Iraku i Siriji, a poslednji je gubitak kontrole nad drevnim gradom Palmira.“Oslobađanje Palmire danas je važno dostignuće i još jedno svedočanstvo uspeha strategije sirijske vojske i njenih saveznika u ratu protiv terorizma“, rekao je juče Asad na sastanku sa francuskim parlamentarcima u Damasku, naveo je Rojters.


Komanda sirijske vojske saopštila je ranije da je u potpunosti preuzela kontrolu nad Palmirom, navodeći da ova pobeda označava početak kolapsa Islamske države. Snage sirijskog režima juče su proširile kontrolu severno od istorijskog grada i zauzele obližnji grad Al Amiriju, koji su dotad držali džihadisti IS, a koji se smatra „kapijom Palmire.

Vojska je ključni napredak ostvarila u subotu, kada je proširila kontrolu na teritoriju koja se nalazi severno od drevnog grada. Takođe, tada je osvojena i Al Amirija, koja se smatra kapijom Palmire, a u kojoj je bilo uporište pripadnika paravojne islamističke organizacije. Islamska država je tvrđavu Palmire osvojila 23. maja 2015. godine, podigla zastavu i uspostavila kontrolu nad drevnim gradom.

Džihadisti su uništili dobar deo kulturnog blaga grada koji se nalazi na listi svetske baštine organizacije Unesko.

 

Novi front u Iraku

Više hiljada Iračana beži od sukoba u provinciji Niniva na severu zemlje gde su iračke snage bezbednosti otvorile novi front protiv Islamske države, javlja AFP. Nekoliko desetina porodica, koji prenose i svoje ranjene rođake, prešlo je liniju fronta gde su ih dočekale kurdske snage. Iračke snage i njeni saveznici u četvrtak su pokrenule novu ofanzivu za preuzimanje Ninive, na severu zemlje.

Glavni grad Ninive je Mosul, glavno uporište Islamske države u Iraku. Prema podacima UN, više od 3,3 miliona ljudi napustilo je svoje domove zbog sukoba u Iraku od početka 2014. godine.ViEtDeVtRiCk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari