Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je juče da će zbog poplava doći do dramatičnog pada javnih prihoda i doprinosa u fondovima i budžetima lokalnih zajednica i entiteta.

On je naveo da se štete koje su poplave nanele privredi i naplati javnih prihoda pojavljuju svakodnevno, s obzirom na to da deo kompanija ne radi, da su pokidane železničke veze, kao i da su u prekidu pojedine saobraćajne komunikacije.

Bez obzira na sve, dodao je Radojičić, neće biti smanjenja penzija u RS. „Odluka je da, uprkos ovoj situaciji, koja će definitivno ugroziti sve godišnje planove, budžete i fondove, neće biti smanjivanja penzija“, naveo je Radojičić, koji je prisustvovao Trećoj godišnjoj sednici Skupštine Udruženja penzionera RS u Tesliću. On, međutim, nije isključio mogućnost kašnjenja isplate penzija. „Vlast ima politički stav da će se morati putem mehanizama koji su i do sada primenjivani održavati Fond penzionog osiguranja u životu, između ostalog, putem tranši iz budžeta i kreditnim zaduženjima“, poručio je Radojičić.

Inače, Bosna i Hercegovina uspostavlja sistem „etička linija“ za prijavljivanje nepravilnosti u raspodeli humanitarne pomoći za poplavama ugrožena područja i stanovništvo. Nepravilnosti i zloupotrebe moći će da se prijave preko veb stranice Ministarstva sigurnosti BiH. Takozvana „etička linija“ donacija je sarajevske firme Net konsalting.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari