Aukcijske kuće su naišle na teškoće u prodaji dragog kamenja u Ženevi ove nedelje zbog posledica finansijske krize koja je uzdrmala i tržište dragulja. Polovina od 342 dragulja koje je preksinoć ponudila na prodaju aukcijska kuća Kristi nisu našli kupca, iako je safir od 42,28 karata dostigao rekordnu cenu od 3,5 miliona dolara ili 2,7 miliona evra, saopštila je ta kuća.

 – To je najskuplji safir koji je ikada prodat na aukcijama u svetu. I prodat je u trenutku kada je tržište prilično nestabilno – rekao je direktor Kristija u Evropi Fransoa Kiriel. Cene dragog kamenja su uglavnom pale za 20 do 30 odsto u odnosu na cene u proleće ove godine, rekao je potpredsednik švajcarskog predstavništva Kristija Erik Valđe.

Aukcijska kuća Sotbi takođe je osetila posledice krize, pošto je ostvarila prodaju u vrednosti od 17,9 miliona švajcarskih franaka ili 11,7 miliona evra, dok je u maju prodala dragulje u vrednosti od 60 miliona švajcarskih franaka ili 39,4 miliona evra. Najvredniji dragi kamen ponuđen na aukciji, plavi dijamant od 10,48 karata nije imao kupca, jer niko od učesnika u nadmetanju nije ponudio početnu cenu od 6,7 miliona švajcarskih franaka.

– Tržište dijamanata je u fazi tranzicije i neće se znati pre kraja godine u kom pravcu će krenuti“, rekao je predsednik Sotbija za Evropu i Bliski istok Dejvid Benet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari