Nekoliko dana pošto je Severnu Irsku ustalasao skandal u kojem su glavni akteri premijer Piter Robinson i njegova supruga Iris, državu je potresla nova kriza koja preti opstanku vlade. Vladajuća koalicija partija Šin Feina i Demokratske unionističke partije (DUP) nalazi se pred rascepom i sve je manje nade da će ona opstati.

Lider DPU Robinson uzeo je šestonedeljni odmor na funkciji premijera usred oluje nastale zbog obelodanjivanja podataka o privatnom životu njegove supruge. Robinson je za svog privremenog naslednika postavio ministra Arlena Fostera.

Robinson se suočava sa navodima da je njegova supruga, donedavno poslanica britanskog parlamenta i skupštine Severne Irske, Ajris Robinson imala aferu sa 40 godina mlađim muškarcem te da mu je od poslovnih ljudi pribavila desetine hiljada funti kako bi otvorio kafe. Ona je u to vreme imala 58, a mladić 19 godina. Skandal je veoma loše odjeknuo u konzervativnom biračkom telu koje podržava Robinsonove. Stabilnost vlade Severne Irske ionako je bila ugrožena zbog Robinsonovog odbijanja da se deo nadležnosti sudskog sistema Severne Irske prenese sa Londona na Belfast.

Afera Robinsonove supruge izazvala je strahovanja da bi Šin Fejn, politički izdanak rasformirane Irske revolucionarne armije (IRA), mogao da izvuče korist iz ove situacije. Robinson je optužen da nije obavestio nadležne da je njegova supruga zloupotrebila položaj, pomogavši svom ljubavniku da otvori kafe.

Pad vlade gotovo je realni scenario koji bi mogao da zadesi Severnu Irsku u narednih nekoliko dana, tvrde regionalni analitičari. Oni predviđaju da bi naredni potez mogao da bude smena premijera Robinsona i njegovog potpredsednika Martina Mekginisa. Prema zakonu, ako jedan od njih izgubi posao to će se dogoditi i drugom. Pravila su da kada premijerska forelja ostane upražnjena, partijama se daje sedam dana da izaberu novog premijera i njegovog potpredsednika. U slučaju da se u roku od sedam dana ne reši pitanje, naredni korak jesu izbori, koje bi u sadašnjim okolnostima trebalo da raspiše državni sekretar Šon Vudvard. Potencijalni izbori učinili bi perspektivu pomirenja između Šin Feina i DUP – a gotovo nemogućom, smatra stručna javnost.

S druge strane, teško da će se nešto neobično dogoditi u narednih nekoliko dana što bi sprečilo da Robinson i Mekginis ostanu na svojim funkcijama. Jer, činjenica je da su odnosi između DUP i Šin Feina narušeni, dok je proces donošenja političkih odluka već mesecima zamrznut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari