Karte za nastup na međunarodnoj sceni podeljene su i pre poslednjeg 30. kola Jelen Superlige Srbije pa će reflektori, pre spuštanja zavese na najjače domaće takmičenje, biti upereni prema dnu tabele gde se čak pet klubova bori za opstanak u elitnom rangu takmičenja. Tako je već poznato da će Crvena zvezda od kraja leta biti učesnik 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, drugoplasirani Partizan i osvajač Kupa Srbije Vojvodina će u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a u isto takmičenje može i Jagodina, ali će na taj put morati da krene od prve stepenice.

S druge strane, nešto pre 19 časova znaće se koje će dve ekipe izgubiti superligaški status, a koja će kroz baraž pokušati da i naredne godine opstane u eliti. Radu i Javoru samo pobede ostavljaju teoretske šanse da mogu izbeći selidbu u Prvu ligu Srbije, a ako im je za utehu, dobro je što igraju sa klubovima kojima bodovi nisu potrebni u poslednjem meču. Tako će „građevinari“ biti domaćin Spartaku uz želju da sa nova tri boda sačuvaju nadu da najbolji fudbal i sledeće sezone može da se zaigra na Banjici. Iste ambicije u Ivanjici gaji i Javor Matis pred gostovanje Napretka.

Međutim, Radu (26 bodova) ni trijumf neće biti dovoljan ukoliko Sloboda Point (28) osvoji makar bod protiv Voždovca, koji takođe nema ambicije da daje sto odsto snage u Užicu. S druge strane, Javor (26) će izboriće baraž ukoliko Užičani ne pobede, jer će u istom međusobnom skoru najverovatnije imati bolju ukupnu gol-razliku (trenutno je šest golova razlike). U takvom ishodu Javor može i direktno da opstane u Superligi, ali mu za to treba i poraz Donjeg Srema (29).

Sloboda ima šansu da opstane u eliti i bez baraža, ali ukoliko pobedi u poslednjem kolu, a Donji Srem ne slavi na gostovanju OFK Beogradu. Iz toga proizilazi da je Sremcima dovoljan i bod da izbegnu direktno ispadanje, a neće ni u baraž ukoliko Sloboda ne pobedi. Kombinatorike nisu spašeni ni igrači Radničkog 1923 (31). Doduše, Kragujevčani u najgorem slučaju mogu u baraž pod uslovom da izgube, a Donji Srem i Sloboda slave. Sa makar i bodom protiv Jagodine spasli bi se matematičkih proračuna i mirno sačekali da se spusti zavesa na domaće takmičenje, a leto mogli da iskoriste za što bolju pripremu za novu sezonu.

Zapad Srbije u Superligi

Fudbaleri Mladosti iz Lučana igraće naredne sezone u Jelen Superligi, a ono što je sigurno jeste da će im društvo praviti još jedan klub sa zapada Srbije. Metalcu iz Gornjeg Milanovca dovoljan je bod u poslednjem kolu da direktno prođe u elitu, a ako tako bude, onda će Borac iz Čačka u baraž protiv tima koji u Superligi zauzme 14. mesto. Ukoliko Metalac izgubi a Borac pobedi, onda će zameniti mesta jer Čačani imaju bolji međusobni skor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari