Obe tužbe za genocid, i hrvatska i srpska, biće odbijene. To će biti politička odluka Suda, jer bi svaka druga urušila ceo koncept koji su inostrane službe radile 20 godina. Kada bi presuda bila pravna, bilo bi utvrđeno da je nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid – kaže za Danas Pravo advokat Jovan Simić, nekadašnji savetnik za haška pitanja bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.


On dodaje da se zbog propuštenih šansi u saradnji sa Haškim tribunalom, Srbija sada brani pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u sporu koji je Hrvatska podnela bez adekvatnih dokaza.

– Haško tužilaštvo je još 2007. znalo gde se nalazi optuženik Goran Hadžić. Karla del Ponte mi je predložila da ga uhapsimo, predamo Tribunalu, i da podnesemo zahtev da mu se sudi u Srbiji. Ne samo njemu, već i „vukovarskoj trojci“ – Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, kao i drugim nižim oficirima JNA. To sam preneo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je o tome obavestio tadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu. Međutim, nakon toga se Hadžiću gubi svaki trag – ukazuje Simić. Goran Hadžić je uhapšen posle četiri godine, ali je saradnja sa Hagom od momenta njegovog bekstva „zahladnela“.

– Del Ponteova nam je otvoreno rekla: „Imali smo otvorenu komunikaciju i saradnju, ali ubuduće neće biti tako dok sve poluge vlasti ne budu spremne da sarađuju sa Haškim tužilaštvom“ – naglašava Simić. Naš sagovornik smatra da se aktuelni proces pred Međunarodnim sudom pravde upravo vodi zbog „zahlađenja“ odnosa sa Tribunalom.

– Haško tužilaštvo je smatralo da su u Hrvatskoj počinjeni ozbiljni zločini nad Srbima sa elementima genocida. Trebalo im je još dokaza za pokretanje procesa, ali Hrvatska, naravno, nije dostavljala dokaze, a mi smo saradnju gotovo prekinuli. Izgubili smo tolike godine, i umesto da dokažemo da je u operaciji Oluja bilo genocida, mi smo sada u poziciji da se branimo – ocenjuje Simić. On dodaje da je Hrvatska podnela tužbu iz dnevnopolitičkih razloga, dok je kontratužba Srbije bila odgovor na ishitrenu tužbu Hrvatske.

– Hrvatska je podnela tužbu da bi se „ogradila“ od Oluje i sprečila krivična gonjenja svojih državljana pred Haškim tribunalom. Hrvatske trupe su u Oluji ubile sve na koje su naišli – i staro i mlado, i muško i žensko. Činjenice pokazuju da li je udar bio samo prema vojnoj sili ili i prema civilima. Bio je uperen prema svima. Izbeglice nisu bile vojna formacija. Nisam video vojsku na traktorima sa ženama i decom. Hrvatske trupe su gađale civilne mete, bez reda – navodi Simić. On dodaje da Srbi nikada nisu imali plan uništenja Hrvata, „za razliku od Hrvata, koji su na Brionskom sastanku skovali plan da očiste zemlju od Srba“.

– Hrvatska će jednom morati da se suoči s tim da im država počiva na ratnom zločinu – zaključuje Jovan Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari