Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor potpisali su juče u Stokholmu sporazum po kojem će rešavanje dugotrajnog spora o granici dve zemlje biti prepušteno međunarodnom arbitražnom sudu. Potpisivanju sporazuma je u ime Švedske, predsedavajuće EU, prisustvovao premijer Fredrik Rajnfelt koji je ovu saglasnost dvaju suseda nazvao hrabrom političkom odlukom, prenela je agencija STA.

Prisutni su bili i šefovi diplomatija Slovenije i Hrvatske Samuel Žbogar i Gordan Jandroković. „Kakav fantastičan dan“, bila je prva reakcija premijera Pahora koji je dodao da su on i Kosorova, zahvaljujući uzajamnom poverenju i poštovanju, savladali prepreke koje su bile previsoke za njihove prethodnike. Međunarodni arbitražni sud će, saglasno ovom aktu, utvrditi graničnu liniju između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, izlaz Slovenije na otvoreno more i način korišćenja relevantnog morskog pojasa.

Sporazum, koji se temelji na predlogu komesara za proširenje EU Olija Rena, predviđa da arbitražni sud radi na osnovu međunarodnog prava, načela pravičnosti i principa u vezi sa dobrosusedskim odnosima. Sud će imati pet članova. Slovenija i Hrvatska će imati po jednog predstavnika, a predsednika i još dvojicu članova dve zemlje će odrediti na osnovu dogovora sa EU.

Sporazumom je uklonjena prepreka dogovaranju Hrvatske sa Briselom o priključenju EU. Sledeći korak je ratifikacija sporazuma u parlamentima obe zemlje, a u Sloveniji će on biti prosleđen na verifikaciju i ustavnom sudu. Mediji u Ljubljani juče su, na osnovu dugo izražavanih protivljenja sporazumu, odnosno strahovanja da bi odluka suda mogla biti na štetu Slovenije, pisali da bi opozicija mogla zatražiti referendum, pa i glasanje o poverenju vladi. Predsednik Danilo Tirk je pozdravio potpisivanje sporazuma, istakavši da rešenje mora biti u korist obe zemlje.

Duhoviti Mesić

– Ako je 80 odsto Slovenaca protiv protiv sporazuma, onda to znači da bi on čak mogao biti dobar – izjavio je predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. On je rekao da je očekivao žešću raspravu u Saboru na temu stvaranja liste međunarodnih arbitara koji bi trebalo da utvrde granicu.

– Lista arbitara ne nalazi se u sporazumu pa se tu može intervenisati i s hrvatske strane predložiti stručnjake – smatra Mesić.

JELINČIČ: Izdaja

Predsednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič izjavio je da je potpisivanje sporazuma o arbitraži „izdaja Slovenije“. Optuživši za to premijera Boruta Pahora, on je najavio da će SNS, zajedno sa opozicionim partijama, pokrenuti zahtev za raspisivanja referenduma. Jelinčič je, takođe, kazao da je dogovor opozicije postignut juče, na sastanku kod predsednika Slovenačke demokratska stranke Janeza Janše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari