Serbian President Aleksandar Vucic (R) and Slovenian President Borut Pahor (L)Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Borut Pahor, bivši predsednik i premijer Slovenije, je bio među navedenim kandidatima da zameni Miroslava Lajčaka na mestu izaslanika EU za dijalog. Ali, Savet ministara EU odlučio je da produži Lajčakov mandat do januara 2025. godine.

Ni samom Pahoru nije jasno šta se desilo u Briselu kada je odlučeno da se Lajčak produži mandat, koji je istekao u maju.

„U martu me je u Brisel pozvao specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, koji me je pitao da li bih bio spreman da razmislim o nastavku njegovog rada ako dobijem mandat Saveta EU. Uzeo sam malo slobodnog vremena. Već tada sam bio svestan svih zamki koje čekaju onoga ko se prihvati ovog zadatka, ali sam odlučio da to uradim. Znao sam da to neće ići bez podrške ključnih aktera slovenačke politike. Dobio sam podršku, na čemu sam zahvalan. Ali onda se nešto promenilo u Briselu. Ne znam sve razloge zašto. Proces selekcije nije završen u maju, kako je prvobitno rečeno, ali je Savet EU u junu odlučio da Lajčaku produži mandat za pola godine, odnosno do 31. januara“, rekao je on za slovenački „N1“, prenosi Koha.

Bivši slovenački predsednik poručio je EU da je spreman da preuzme ulogu Lajčaka. Iz tog razloga je pomenuo svoj rad za „mir i pomirenje“ na Zapadnom Balkanu.

„Ostajem spreman da popunim ovu funkciju ako budem imenovan. Međutim, na osnovu više od 30 godina domaćeg i međunarodnog iskustva, jasno sam da bi mi bilo lakše da sam izabran u maju. Istovremeno, poručujem Briselu: Ovde sam sa svojim iskustvom, dostignućima, znanjem i autoritetom nekoga ko je prihvaćen kao pošten posrednik na Kosovu, u Srbiji i na Zapadnom Balkanu. Kao neko ko je mirnim putem rešio problem sa Hrvatskom, normalizovao odnose sa Srbijom kada je Slovenija priznala Kosovo i kao neko ko je osnovao i vodio proces Brdo-Brioni. Mislim da neko sa takvim iskustvom iz okoline ovog regiona može da napravi razliku i da može da promeni igru“, rekao je Pahor.

Ovaj 60-godišnjak je rekao da bi poštovao odluku EU čak i ako ne bude izabran za dijalog Kosova i Srbije.

„Ali ako odluče drugačije, ako procene da je političar sa iskustvom premijera i predsednika možda previše, ili da nije podoban jer je političar i oslanjaće se na diplomatu, razumeću, poštovati. i nastavi rad moj drugi Ostaću do kraja, ali shvatiću rezultat. Nisam od onih koji će odustati. Kandidovao sam se jer mislim da imam reference koje me čine najboljim u ovom slučaju”, naveo je Pahor koji je zahvalio premijeru, predsedniku i slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova što su ga podržali u ovoj ulozi.

Povodom incidenta u Banjskoj 24. septembra prošle godine, Pahor je rekao da bi bilo veoma uznemirujuće da iza ovog napada stoji država Srbija, jer bi to prema njegovim rečima, otežalo postizanje mira između Kosova i Srbije.

Ali bivši slovenački premijer ističe da još treba da sačekamo „pošto nema konačnog izveštaja o Banjskoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari