U Zagrebu je održana druga Velika skupština Srpskog narodnog veća, na kojoj su se okupili predstavnici iz više od 150 opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, kao i predstavnici drugih srpskih organizacija. Prisutnima se, između ostalih, obratio i predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.

Učesnike i goste Velike skupštine Srba u Hrvatskoj pozdravio je i predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Bojan Pajtić, navodeći da on, kao vojvođanski premijer, dobro zna kako je Srbima koji su Hrvatima manjina i kako je Hrvatima kojima su Srbi većina.

– Pokrajinska vlada pomagala je u Hrvatskoj u obnovi crkava i manastira, u obezbeđivanju povratničkih paketa i nabavci poljoprivredne mehanizacije, u finansiranju banke i fonda za Srbe koji se vraćaju na svoja ognjišta. Istovremeno, u Vojvodini smo uporno i dosledno unapređivali prava nacionalnih manjina u kulturi, obrazovanju, informisanju i službenoj upotrebi jezika i pisama. Cilj nam je bio očuvanje, unapređenje i razvoj nacionalnog identiteta svake – dakle i hrvatske – nacionalne manjine – kazao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine dodao je, takođe, da Srbija i Hrvatska moraju da budu moderne evropske države, koje primenjuju najviše standarde u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Obraćajući se većnicima Velike skupštine, on je pružio podršku rešavanju problema koji su proistekli iz rata i reintegracije.

– Zato ćemo vaše današnje zaključke o položaju Srba u Hrvatskoj, kao i predloge za rešavanje problema proisteklih iz rata i reintegracije, podržati snažno, istom predanošću kojom brinemo o polažaju hrvatske manjine u Srbiji – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari