Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić uručio je u Vladi Vojvodine ugovore o dodeli jednokratne novčane pomoći, u iznosu od 30.000 dinara, srednjoškolcima iz 40 izbegličkih porodica. Pomoć je obezbedila Vlada AP Vojvodine, preko Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.


Dr Bojan Pajtić tom prilikom je rekao da je pokrajinska vlada u proteklih nekoliko godina, preko programa za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima, omogućila da nekoliko hiljada ljudi dobije krov nad glavom, te da se zaposli u određenim sektorima privrede, a pružena je i podrška povratničkim zadrugama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

– Pored toga, godinama pomažemo najvredniju i najtalentovaniju decu iz izbegličke i raseljeničke populacije, decu koja su 90-ih godina napustila svoje domove i naselila se u Vojvodini – rekao je dr Bojan Pajtić i dodao da svako dete zaslužuje jednaku šansu, te da je ova pomoć upravo podstrek i podrška da nakon srednje škole nastave sa novim uspesima u školovanju i životu.

Od 2008. godine, kada je osnovan Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, jednokratnu novčanu pomoć dobilo 250 srednjoškolaca iz izbegličkih i raseljeničkih porodica. Za tu namenu iz pokrajinskog budžeta izdvojeno oko 10 miliona dinara.

– Ovaj program ima dva cilja. S jedne strane želimo da pomognemo socijalno ugroženom stanovništvu, a sa druge strane da nagradimo srednjoškolce iz izbegličkih porodica za dobre rezultate koje su ostvarili tokom školske godine – rekao je direktor Fonda Radomir Kukobat i dodao da su upravo po tim kriterijumima i odabrani učenici koji su dobili pomoć.

– Za Fond je posebno važno i to što se ovogodišnja jednokratna naknada isplaćuje poslednjeg dana prvog polugodišta, te uoči božićnih i novogodišnjih praznika, ali i na dan kada je Fond, pre šest godina, zvanično počeo da radi – rekao je Radomir Kukobat.

Realizovani programi

Tokom ove godine, Fond je uspešno realizovao sve programe pomoći izbeglicama i raseljenim licima koji su bili predviđeni. Otkupljeno je 16 kuća i dodeljena pomoć u građevinskom materijalu za 34 porodice, a zajedno s partnerskim organizacijama i opštinom Kovin obezbeđeno je 12 stanova za porodice koje su živele u kolektivnom centru Čardak kod Deliblata. Takođe, realizovani su i podržani različiti programi ekonomskog osnaživanja za više od 150 porodica, nastavljen je program organizovanja besplatnog autobuskog prevoza za Hrvatsku, a očuvan je i program pomoći povratnicima. Za realizaciju pomenutih, ali i drugih programa Fonda u 2012. godini, Vlada Vojvodine obezbedila je više od 50 miliona dinara.

Zatvoren poslednji centar za izbeglice

Komesarijat za izbeglice, kao osnivač kolektivnih centara za privremeni smeštaj izbeglih i raseljenih lica, zatvorio je centar Čardak, čime je praktično ostvaren jedan od prioriteta u radu Fonda, a to je zatvaranje svih registrovanih i priznatih centara za privremeni smeštaj u pokrajini. Nakon zatvaranja Čardaka na području Vojvodine ostao je samo još kolektivni centar u Pančevu, koji praktično više nije privremeno prihvatilište, jer je intencija Komesarijata da centar postane stalno mesto prihvata raseljenih lica i imigranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari