„Ovo je istorijski trenutak za nauku koja nije trošak, već ulaganje u znanje, a samim tim u budućnost“, rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, koji je juče svečano otvorio novu centralnu zgradu Univerziteta u Novom Sadu.

Miroslav Vesković, rektor Novosadskog univerziteta, istakao je da zgrada simbolizuje zajednički projekat pokrajinske, republičke administracije i fondova Evropske unije.

„Više od pedeset godina je bilo potrebno za ovaj naš krov nad glavom. Od osnivanja Univerziteta do danas, 16 rektorskih timova vredno je radilo i sanjalo o ovom danu. Rezultat rada svih njih je ovaj prostor koji sa ponosom otvaramo“, rekao je on dodajući da se isplatilo čekati tolike godine. Zgrada ima i 4.300 kvadrata, obuhvata suteren, prizemlje, tri sprata, kao i garaže i dvonamensko sklonište. U njoj se nalaze amfiteatar, višefunkcionalna sala, univerzitetski klub, centralna biblioteka, Centar za informacione tehnologije, prostorije za rad univerzitetskih službi i kabineti rektorata.

Otvaranju je prisustvovao i ministar prosvete Tomislav Jovanović, kao i pokrajinski sekretar za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje dr Dragoslav Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari