Pakistan je gnevno reagovao na američku podršku Indiji za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN ako i kada to telo bude reformisano, javili su juče lokalni mediji, prenela je kineska agencija Hsinhua.

Američki predsednik Barak Obama je u indijskom parlamentu podržao ideju da ta mnogoljudna zemlja – rival susednom Pakistanu – postane stalna članica Saveta bezbednosti. Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana saopštilo je na to da američka podrška nastojanjima Indije „pospešuje zapetljanost procesa reformi u Savetu“. Obama je rekao u Nju Delhiju da pravedan i održiv međunarodni poredak za koji se Amerika zalaže uključuje UN koje su efikasne, efektivne, kredibilne i legitimne.

– Zbog toga ja danas mogu da kažem: u godinama koje dolaze, nadam se reformisanom Savetu bezbednosti UN koji će uključivati Indiju kao stalnu članicu – kazao je Obama pred indijskim parlamentarcima. Predstavnik za štampu Vlade u Islamabadu izrazio je nadu da će SAD zauzeti moralan stav i da se neće rukovoditi privremenom korišću ili potrebama politike sile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari