Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari obećao je da će preduzeti „oštre mere“ protiv svih elemenata u njegovoj zemlji koji su umešani u prošlonedeljne napade u indijskom gradu Mumbaju. On je to obećanje dao na sastanku s državnim sekretarem SAD Kondolisom Rajs, koja je doputovala u nenajavljenu posetu Pakistanu, saznaje se od izvora iz njegovog kabineta.

Šef pakistanske države ponovio je prilikom tog susreta ranije obećanje da će pomoći da se sprovede istraga napada. „Vlada neće samo asistirati u istrazi, većće sprovesti oštre mere protiv svih elemenata u Pakistanu za koje se utvrdi da su umešani u napad“, navode se njegove reči u zvaničnom izveštaju iz kabineta. „Pakistan teži da se uveri da se njegova teritorija ne koristi ni za kakve terorističke akcije“, dodao je on.

Nakon tog sastanka Rajsova je rekla da zaključuje da je pakistansko rukovodstvo „usredsređeno“ i „posvećeno“ slučaju nedavnih napada. Tenzije su porasle usred optužbi Indije da Pakistan ima veze s prošlonedeljnim terorističkim činom u Mumbaju u kojem je stradalo najmanje 188 ljudi. Islamabad negira svaku odgovornost i sumnja u optužbe.

Rajsova je za razgovor sa Zardarijem, pakistanskim premijerom Jusufom Razom Gilanijem i šefom nacionalne vojske rekla da je bio „prilično zadovoljavajući“. „Došla sam do zaključka da je vlada usredsređena na pretnju i shvata odgovornost da se bori protiv terorizma i ekstremizma“, kazala je ona na konferenciji za novinare. Državni sekretar SAD takođe je rekla da će Pakistan istražiti sve veze s Mumbajem, „jer pakistanska vlada ne želi da na bilo koj način bude povezana s terorističkim elementima i u stvari se bori da ih iskoreni gde god naiđe na njih.“

Pre dolaska u Islamabad ona je rekla novinarima da Pakistan mora da zauzme „čvrst stav“ prema terorizmu. „Sve države moraju da se uhvate u koštac s globalnom pretnjom od ekstremizma i terorizma, pri čemu treba da zauzmu čvrst i nepokolebljiv stav, tako da je to ono o čemu ću govoriti“, rekla je Rajsova. Državni sekretar SAD je doputovala u Pakistan iz Indije gde je pozvala obe zemlje da pokažu umerenost u odgovoru na napade u Mumbaju.

U međuvremenu, jedna pakistanska organizacija negirala je da ima bilo kakve veze sa zabranjenom militantnom grupom Laškar-e-Taibom, koja je osumnjičena da stoji iza napada u Mumbaju. Portparol Džamat-ud-Dava Abdulah Muntazir rekao je da su u napadu umesto Laškar-e-Taibe učestvovali indijski ekstremisti s domaćeg terena.

Nove pretnje terorista

Nju Delhi – Na četiri aerodroma u Indiji uvedene su oštre mere predostrožnosti nakon zločina počinjenih u Mumbaju pošto su upućena upozorenja da su moguće otmice aviona i teroristički napadi u stilu onih počinjenih 11. septembra u SAD. Kako se navodi u izveštajima, indijski Biro za civilnu avijaciju upozorio je da je mogućpokušaj otmice jednog ili više aviona na aerodromima u Delhiju, Mumbaju i Bangaloru. Mere predostrožnosti uvedene su nakon što je jedna indijska novinska agencija primila pismo u kojem se navodi da postoji verovatnoća da terorističke grupe izvrše napad na aerodrome 6. decembra i da će tom prilikom oteti avion. Antisabotažni timovi većsu raspoređeni na ovim aerodromima, a sve aviokompanije su o tome obaveštene. Indijski TV je objavio da je stanje pripravnosti uvedeno nakon što je primljen imejl od Dekan Mudžahidina, iste grupe koja tvrdi da stoji iza napada u Mumbaju. Indijskog ministra odbrane A. K. Antonija vazduhoplovne snage su informisale da je obaveštajna agencija otkrila plan da se otme avion na jednom aerodromu u provinciji kojim će se izvršiti napad na najgušće naseljeno područje. R. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari