Pakistan je juče odbacio optužbe da su neki agenti službe bezbednosti te države sarađivali sa bombašem samoubicom koji je prethodnog dana izvršio napad na jugoistoku Irana, u kojem su prema najnovijim informacijama poginule 42 osobe, i najoštrije osudio akciju napadača.

Mahmud Ahmadinedžad, predsednik Irana, izjavio je da je zvanični Teheran dobio informaciju da su pojedini agenti pakistanske službe bezbednosti sarađivali sa odgovornima za napad na jednu od najmoćnijih institucija Islamske republike u kojem je ranjeno nekoliko desetina ljudi. On je, takođe, zatražio od Pakistana da uhapsi napadače, koji su, kako je on rekao, ušli u Iran iz Pakistana.

„Dobili smo informaciju da neki pripadnici službe bezbednosti u Pakistanu sarađuju sa glavnim elementima ovog terorističkog napada“, rekao je iranski predsednik. „Smatramo da imamo pravo da zatražimo od njih izručenje ovih kriminalaca. Tražimo od pakistanske vlade da više ne odlaže hapšenje glavnih elemenata ovog terorističkog napada“. Abdul Basit, portparol Ministarstva spoljnih poslova Pakistana, odbacio je Ahmadinedžadove optužbe. „Pakistan nije umešan u terorističke aktivnosti. Težimo da iskorenimo taj problem“. Sajed Jusuf Raza Gilani, pakistanski premijer, takođe je osudio napad u Iranu i rekao da je predstavljao „užasan čin terorizma“.

Iranski mediji navode da je Ministarstvo spoljnih poslova, koje ima dokaze da su napadači došli iz Irana u Pakistan, pozvalo visokog pakistanskog diplomatu da dođe u Teheran. Kako se navodi, odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa na čijem je čelu Abdolmaleka Rigi, lider Džundole ili Božjih vojnika, pobunjeničke grupe sunitskih muslimana. Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rehman Malik je svom iranskom kolegi rekao da se Rigi ne nalazi u Pakistanu i naglasio da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv terorizma i da će „nastaviti saradnju sa svojom iranskom braćom“.

Jedni mediji izveštavaju da je bombaš samoubica aktivirao eksploziv privezan za telo tokom sastanka plemenskih vođa, dok druga pak tvrdi da je napad izvršen na ulazu u konferencijsku halu u gradu Šarbazu u provinciji Sistan-Balučistan na nemirnom jugoistoku zemlje. U Iranu sa 70 miliona stanovnika većinom žive šiitski muslimani, a u Pakistanu među 150 miliona stanovnika predominantni su suniti. Džundola optužuje iranske vlasti da vodi neravnopravnu politiku prema sunitima u udaljenom pustinjskom regionu Sistan-Balučistan.

Pretnje Amerikancima i Britancima

Teheran – Glavnokomandujući elitne iranske Revolucionarne garde Muhamed Ali Džafari izjavio je juče da je sunitska pobunjenička grupa, koju smatraju odgovornom za napad na pripadnike Garde u kojem je poginulo najmanje 42 ljudi, povezana sa američkom, britanskom i pakistanskom obaveštajnom službom, i zapretio odmazdom. „Iza scene su bile američka i britanska obaveštajna služba i uzvratićemo merama odmazde kako bismo ih kaznili“, rekao je Džafari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari