Predsednik Pakistana Asif Ali Zardari demantovao je juče spekulacije da su bezbednosne snage njegove zemlje štitile Osamu bin Ladena pre nego što su ga pronašle i ubile američke snage i istakao da je njihova saradnja sa SAD pomogla da se vođa Al Kaide pronađe.


Zardari je, međutim, naveo i da pakistanske snage nisu učestvovale u operaciji u kojoj je Bin Laden ubijen. Zardari je izneo ove reakcije u uvodniku u Vašington postu. „Iako događaji od nedelje nisu bili rezultat zajedničke akcije, decenija saradnje i partnerstva između SAD i Pakistana doveli su do eliminacije Osame bin Ladena, čoveka koji je bio sinonim za stalnu pretnju civilizovanom svetu“, naveo je Zardari. On je rekao i da Pakistanci osećaju određeno zadovoljstvo zbog saznanju da su identifikovali kurira Bin Ladena koji je konačno doveo do njegovog pronalaženja. Zardari je rekao da su neki američki mediji nagovestili da Pakistan nema vitalnosti u borbi protiv terorizma ili, još gore, da su čak štitili teroriste koje su navodno tražili.

Takve neosnovane spekulacije su možda uzbudljive za agencijske vesti, ali ne odslikavaju činjenice, napisao je Zardari. Pakistanski predsednik nije, kako ocenjuje Frans pres, dao objašnjenje za to kako je Bin Laden uspeo godinama da živi u gusto naseljenom mestu kao što je Abotabad, pored pakistanskih generala u penziji i nedaleko od pakistanske prestonice Islamabada. „Nije bio nigde gde smo sumnjali da jeste, ali sada je otišao“, navodi Zardari u svom članku.

Kuća van radara

Abotabad – ISI, Glavna obaveštajna agencija Pakistana je, kako je za Bi-Bi-Si rekao njen neimenovani predstavnik, osramoćena zbog svog neuspeha da pronađe Bin Ladena. Zvaničnik je rekao da je utvrđena kuća u Abotabadu u kojoj je Bin Laden ubijen bila pretražena 2003. Kuća od tada, prema njegovim rečima, „nije bila na radaru“ agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari