Pakistan je juče još jednom pozvao Indiju da rade zajedno kako bi pobedili terorizam, umesto što ukazuje da je pakistanska vlada umešana u napade u Mumbaju prošle nedelje kada je ubijeno gotovo 200 ljudi. Pakistanski ambasador u SAD Husein Hakani je rekao da Indija nije predstavila nijedan dokaz o umešanosti pakistanskih vlasti u seriju napada u finansijskom centru Indije.

Prethodno je Šakel Ahmad, zamenik indijskog ministra unutrašnjih poslova, izjavio da su pronađeni napadači poreklom iz Pakistana, što je dodatno uznemirilo poljuljane odnose Pakistana i Indije. Indijska vlada podigla je mere bezbednosti na „ratni nivo“ tvrdeći da ima dokaze o pakistanskoj umešanosti u napade u Mumbaju. U odgovoru na potez vlade u Nju Delhiju, Pakistan je zapretio da će okončati vojne operacije protiv islamskih militanata, uključujući i talibane i Al Kaidu, na svojoj granici s Avganistanom, ako bude prisiljen na „neželjeni konflikt“ s Indijom, odnosno ukoliko Indija bude rasporedila trupe na svojoj istočnoj granici.

Američki državni sekretar Kondolisa Rajs, koja će ove nedelje posetiti Indiju po nalogu Džordža Buša nakon turneje po Evropi, pozvala je Pakistan da u „potpunosti sarađuje“ dodavši da SAD očekukuju „totalnu transparentnost“ od Islamabada. Indijski premijer Manmohan Sing je sazvao sastanak svih političkih stranaka u zemlji kako bi se razmotrile nove mere protiv terorizma.

Posle sastanka je saopštio da vlada planira da osnuje novu antiterorističku agenciju, kao i da su pokrenute mere kako bi se poboljšala bezbednost pomorske oblasti i vazdušnog prostora nad Indijom. Indijski ministar unutrašnjih poslova ŠivradžPatil podneo je ostavku, preuzevši „moralnu odgovornost“ za napade, a na dužnosti ga je zamenio ministar finansija Palaniapan Čidambaram. Indijski savetnik za nacionalnu bezbednost M.K. Narajanan takođe je ponudio da se povuče s položaja. Ostavke su juče najavili i glavni ministar države Maharaštra i njegov zamenik Vilasrao Dešmuk i R.R. Patil.

Otkriveni planovi za masakr u Britaniji

London – Antiteroristička istraga britanskih obaveštajaca pokazala je da su islamski teroristi planirali napad u Britaniji u stilu prošlonedeljnog masakra viđenog u Mumbaiju. Kazi Nurur Rahman, iz istočnog Londona, povezan je s terorističkom grupom optuženom da stoji iza napada u Indiji. Uhapšen je u operaciji dok je pokušavao da kupi tri automatske puške tipa Uzi i 3.000 komada municije, a vreuje se po nalogu visokih ljudi iz terorističkih krugova. Saznaje se i da je pregovarao o kupovini ručnih granata i municije za ruske vazdušne rakete tipa „sam-7“. Kada je policija izvela raciju u Rahmanovoj kući, koji je od ranije poznat policiji, pronađen je uređaj uz pomoćkojeg je prisluškivao policijski radio kao i informacije o gerilskom ratu.

Rahmana (31) povezuju sa Omarom Kjamom, liderom grupe koja je kovala zaveru da raznese šoping centar Bluvoter ili neki drugi objekat. Kjam je obučavan u Laškar e Teibi, separatističkoj grupi iz Kašmira orkivljenoj za napad u Mumbaiju, pre nego što je prešao u Al Kaidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari