Nacionalni savetnik Indije za bezbednost M. K. Narajanana podneo je juče ostavku zbog napada na Mumbaj u kome je poginulo skoro 200 i povređeno 300 ljudi. Ranije juče ostavku je podneo i ministar unutrašnjih poslova ŠivražPatli, saopštila je vladajuća Partija Kongresa.

Jedini od desetorice napadača koji je preživeo i koji je juče uhapšen Adzmal Kamal (21), prema pisanju jučerašnje indijske štampe, izjavio je istražiteljima da su svi napadači Pakistanci, da ih je trenirala takozvana grupa Laškar-e-Taiba, i da su u Mumbaj stigli gumenim čamcem.

Predstavnici američke obaveštajne službe izjavili su Frans presu da do sada prikupljeni dokazi upućuju na to da je pomenuta grupa odgovorna za napade i krvoproliće u Mumbaju. Čvrsto se veruje da je Laškar-e-Taiba odgovorna i za napad na indijski parlament 2001.godine.

Pakistan i dalje negira bilo kakvu umešanost u trodnevne napade u Mumbaju. Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari apelovao je na susednu Indiju da u reakcijama na terorističke napade ne preteruje i ne brza.

– Ko god da je odgovoran za ovaj primitivan i brutalni akt protiv indijskog naroda i Indije, imao je na umu da bi mogao da izazove reakciju iz osvete – rekao je Zardari u izjavi za indijsku televizju Si-en-en Aj-bi-en.

– Moramo da se postavimo iznad njih i nađemo izlaz, mi, vi, i čitav svet, koji neće podrazumevati ishitrenu reakciju – dodao je Zardari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari