Od 18. do 23. februara u Požarevcu će se održati 7. susreti varoških pozorišta Srbije, na kojima će učestvovati amaterska pozorišta iz Prokuplja, Rače, Loznice, Beograda i Požarevca. U večeri zatvaranja festivala i uručenja nagrade najboljem glumcu van konkurencije biće izvedena predstava „Čas“ pobednik festivala „Živka Matić“ koju izvode glumci dramskog studija „Maska“ iz Starog Sela.


Selektor festivala Dragi Ivić kaže da susrete varoških pozorišta Srbije otvara „Paklena pomorandža“ gostiju iz Beograda. Reč je o predstavi koja je napravljena po motivima romana Entonija Bardžisa, dela po kojem su izvođene pozorišne predstave, snimana radio drama I film, a izdat je I strip.Predstavu je režirao Zoran Rakić, a sem glumaca učestvuju I učenici Pete beogradske gimnazije. U subotu, 19. februara, na programu je komad “Čudo u Šarganu” tekstopisca Ljubomira Simovića u režiji Zorana Grujića I izvođenju glumaca pozorišta “Vuk Karadžić” iz Loznice, a nakon toga sledi delo Iva Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” koju je režirao Dejan Cicmilović, a u kojoj igraju glumci pozorišta “Radoje Domanović” iz Rače. Prokupčani, članovi ansambla Doma kulture “Radivoje Uvalić Bata” predstaviće se sa delom Dušana Kovačevića “Generalna proba samoubistva” u režiji Milke Tošić”, a festival zatvara pozorište “Milivoje Živanović” iz Požarevca delom Aleksandra Červinskog “Poziv na pogubljenje”, režisera Jovice Toškovića-rekao je selektor Dragi Ivić.

Aleksandar Lukić, direktor Centra za kulturu, na čijoj će se sceni odigravati predstave, napominje da će se svake večeri birati najbolji glumac predstave koji će na dar dobijati repliku štapa Milivoja Živanovića, a da će na završetku susreta varoških pozorišta biti proglašen najbolji glumac festivala kome će pripasti I replika šešira Milivoja Živanovića. Ulaznice po ceni od 300 dinara puštene su u prodaju. Slogan ovogodišnjih susreta je “Pozorišta sa geografskim poreklom” čime hoće da se pokaže da srpska amaterska pozorišta imaju svoje poreklo I svoj koren I stazu kojom idu. Ove godine promenjen je I zaštitni znak festivala u koji je sada ubačen crtež fotografije Milivoja Živanovića koji je uradio nedavno preminuli slikar I pisac Momo Kapor. Supruga Momo Kapora Ljiljana biće počasni gost festivala I dozvolila je korišćenje crteža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari