Fudbaleri Parizana nisu bili ni blizu rezultatskog čuda u bajkovitoj Donbas areni. Srpski šampion proveo se kao „bos po trnju“ protiv Šahtjora, koji je ulogu favorita J grupe Lige Evrope i celog tog takmičenja mogao potvrditi i s mnogo više od četiri lopte u mreži borbenog, ali nedoraslog protivnika – 1:4 (0:2).

 

Šahtjor – Partizan 4:1 (2:0)

Stadion: Donbas arena. Gledalaca: 49.840. Sudija: Vilijam Kolum (Škotska). Strelci: Lomić 23 ag, Adriano 38, Žadson 59, Rakicki 66 – Ljajić 86

Šahtjor: Pjatov, Hubšman (od 71 Duljaj), Kučer (od 71 Iščenko), Fernandinjo, Žadson, Ilsinjo, Adriano, Vilijan, Rat, Srna (od 74 Kobin), Rakicki

Partizan: Radosavljević, Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Krstajić, Petrović (od 46 Ljajić), Fejsa, Ilić (od 57 Kleo), Moreira, Lomić (od 68 Tomić), Diara.

 

Imali su crno-beli sinoć želju i petlju, ali ne i znanja i moći da doskoče fudbalskom gigantu sa evropskog istoka, redovnom akteru Lige šampiona i osvajaču prošlogodišnjeg Kupa UEFA. Pokazao je tim Gorana Stevanovića „zube“ u prvih i poslednjih petnaestak minuta „već viđenog“ poraza od basnoslovno skupe ekipe crno-narandžastih, stigao je čak i do počasnog pogotka, ali je između toga samo nemo posmatrao razigrane brazilske kolonije u domaćinovim redovima. I bez uobičajenih padova koncentracije, povremene nonšalancije i grubih taktičkih grešaka rivala, Ilsinjo, Žadson, Fernandinjo, Adriano, Vilijan „vezli“ su po sredini terena i u šesnaestercu gostiju. Zadnja linija Beograđana i golman Radosavljević nisu znali odakle „duva“, pa su se samo povijali pred udarima tehnički boljih, iskusnijih, bržih i organizovanijih „rudara“. Agonija je počela u 23. minutu, a pokrenuo ju je Partizanovac Marko Lomić. Žadson je izveo korner s leve strane, lopta preletala kompletnu visoku odbranu našeg tima, a njegov bek (glumio levo krilo kao i protiv Tuluza) sa dva metra je sproveo iza leđa saigrača. I drugi šah-mat crno-beli su sami sebi namestili. Petrović je u 38. minutu fiksirao uz aut liniju i namestio kontru Šahtjoru, sevnuo je filigranski precizan centar šut Brazilca Fernandinja, i još izrađeniji udarac sa zemlje njegovog sunarodnika Luiza Adriana, posle čega se opet moralo s centra.

Novo poluvreme – identična priča. Šahtjor je napadao iz svih pravaca i „oružja“, a Partizan se branio kako je i čime stigao. Morao je, ipak, još dva puta da plati veliku razliku u klasi. Ponovo su u glavnoj ulozi bile ukrajinske karioke. Ilsinjo je posle razmene pasova, kakve se viđaju na malom fudbalu, odložio loptu Žadsonu, a ovaj lobom najavio potpunu havariju „parnog valjka“ (59). Ukrajinac Jaroslav Rakicki malo kasnije (66) samo je gurnuo, udarcem s boka, na dno crno-beli brod. Lep gol potez rezerviste Adema Ljajića, na bočno dodavanje Stevanovića (86) nije mogao da ublaži očekivano, ali ipak bolno, ukrajinsko stradanje našeg jedinog predstavnika u Evropi.

Sledeću, ništa tanju priliku za beg sa dna tabele J grupe Diara i ostali imaće 22. oktobra protiv Briža, u istoimenom belgijskom gradu.

Goran Stevanović, trener Partizana: Ima utakmica kada komentar nije potreban, rezultat sve govori. Šahtjor je bio superiorniji, znali smo i pre utakmice da su oni favoriti, ali nismo očekivali da sebi damo čak tri od četiri primljena pogotka. Pogotovo što smo većinu tih situacija radili na treningu. Ne bih sad o našim šansama i sledećim obavezama u Ligi Evrope, u ovom trenutku nam je najbitnije doći do pobede protiv Spartaka u Subotici.

Mladen Krstajić: Održali nam fudbalski čas

– Šahtjor nam me održao pravi fudbalski čas. Mnogo su jači od nas, pre svega kao ekipa, a mi nismo uspeli da iskoristimo naše individualne kvalitete. Ne piše nam se dobro ako ovako nastavimo, jer već tri meseca ponavljamo iste greške. To smo činili i kod trenera Jokanovića, to sada radimo i kod Stevanovića. Ako ćemo da se zadovoljavamo domaćim trofejima, onda bolje i da ne igramo u Evropi. Vreme je da pojedinci shvate da nije dovoljno samo izaći iz Srbije – rezignirano je konstatovao iskusni povratnik u Humsku.

Aleksandar Radosavljević: Moćan vezni red Šahtjora

– Potpuno su dominirali, sve vreme nas pritiskali i surovo kažnjavali svaku našu grešku ili propuštenu (polu)priliku. Ne bih rekao da je naš vezni red bio loš i kriv, već da je njihov prejak. Imao sam utisak u jednom trenutku da nam mogu dati gol kako hoće i kad požele – realan je golman Partizana Aleksandar Radosavljević.

Adem Ljajić: Jednostavno su bolji od nas

– Teško je bilo šta pametno reći posle ovako izgubljene utakmice. Ne bih rekao da smo bili impresionirani protivnikom, stadionom i ambijentom, već da je Šahtjor jednostavno mnogo bolji od nas – ne beži od istine strelac jedinog gola za Partizan Adem Ljajić.

Igor Duljaj: Nije mi bilo lako

– Nije mi bilo lako, ni dok sam sedeo na klupi ni kada sam ušao na teren. Srećan sam što makar nisam uticao na, po mom mišljenju, ipak previsoku pobedu Šahtjora. Prvi gol je presekao Partizan. Do njega su igrali dobro, a posle su morali da se otvore, što su naši Brazilci kaznili – bivšem fudbaleru Partizana u dresu Šahtjora nije bilo do slavlja.

Tuča Srba i Hrvata u Rumuniji

Tri sata pre početka meča između domaćeg Temišvara i zagrebačkog Dinama došlo je do žestokih sukoba navijača hrvatskog kluba i simpatizera domaćeg tima, a u tučama su učestvovali i Srbi nastanjeni u Rumuniji. Do nereda je navodno došlo na nekoliko lokacija, a najgore je bilo u dva sukoba koji su se dogodili u samom centru Temišvara. Tuča je trajala 40 minuta, a nakon što je nedovoljnom broju policajaca stiglo pojačanje sa stadiona, uhapšeno je šest hrvatskih navijača.

Crni florovi zbog Tatona

U znak sećanja na Francuza Brisa Tatona, 28-godišnjeg navijača Tuluza ubijenog u Beogradu, fudbaleri Partizana nosili su sinoć crne florove oko ruku.

„Kosovo je Srbija“, ovacije Janukoviču

Najvatrenije pristalice „rudara“ izrazile su svoj stav o srpskoj južnoj pokrajini. Sa svoje, severne tribine, transparentom su poručile „Kosovo je Srbija“. Isti gledaoci, ali i svi ostali posetioci velelepne Donbas arene, ovacijama su pozdravile Viktora Janukoviča, lidera Partije regiona i nekadašnjeg premijera Ukrajine.

Podrška iz Harkova

Nisu svi Ukrajinci bili na strani ekipe iz Donjecka. Dvojica momaka iz Harkova, članova tamošnjeg Metalurga, prevalila su čak 300 kilometara da bi se susrela sa „grobarima“. Bili su razočarani kada su saznali da iz Beograda nije došao niko od predstavnika navijačkog kopa, kluba iz Humske, ali pridružili su se tzv. prijateljima Partizana i sa zapadne tribine bodrili Moreiru i društvo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari