Rumunski parlament izglasao je juče nepoverenje vladi premijera Mihaja Razvana Ungureanua, javila je agencija Ađerpres, preneo je RTS. Za predlog ujedinjene opozicije glasalo je 236 poslanika, što je dovelo do pada vlade koja je formirana pre dva meseca.


Opozicija, koju predvodi Socijaldemokratska partija, podnela je zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zato što je odlučila da proda strancima najveću kompaniju bakra i energetske firme. Predsednik Trajan Basesku trebalo bi da imenuje novog mandatara za sastav vlade. Vlada Demokratsko-liberalne partije se od početka mandata suočavala sa složenim ekonomskim problemima i bila je prisiljena da usvaja nepopularne mere štednje.

Plate u javnom sektoru su smanjene za 25 odsto, a PDV povećan za pet odsto, što je izazvalo talas protesta posle kojih je prethodni premijer Emil Bok bio prisiljen da podnese ostavku. Redovni parlamentarni izbori u Rumuniji treba da se održe u novembru. Poslednje ankete pokazuju da je vladajuća PDL izgubila polovinu glasača i za nju se sada izjašnjava od 15 do 18 odsto građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari