Na vanrednoj sednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, koja je održana u utorak, izglasano je nepoverenje Vladi Federacije BiH.


Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi pokrenule su stranke nove parlamentarne većine – Socijaldemokratska partija BiH (SDP) premijera FBiH Nermina Nikšića, Savez za bolju budućnost (SBB), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) i HDZ 1990. Oni su tražili glasanje tvrdeći da „aktuelna vlada FBiH ne odražava sadašnju većinu u parlamentu“.

Sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih Vlada FBiH izgubila je povjerenje nove parlamentarne većine, a zaključeno je i da do izbora nove, ova vlada ne može da donosi odluke o dodatnim zaduženjima i trošenju federalnog novca, niti da vrši nova imenovanja.

Premijeru Nikšiću je naloženo da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora i članova uprava u preduzećima, agencijama, institucijama i zavodima čiji je mandat istekao. Vršioce dužnosti na ove pozicije imenovaće Parlament FBiH do konačnog imenovanja od strane nove Vlade FBiH.

Nikšić je rekao da trenutni sastav vlade koju on vodi ne odgovara sastavu parlamentarne većine unutar skupštine Federacije BiH, te da Vlada nema kapacitet za donošenje bitnih odluka. Posle izglasavanja nepoverenja Vladi, Nikišić je rekao da oseća olakšanje, “jer pritisak i atmosfera, koja se kreirala u poslednje vreme, nije omogućavala Vladi da radi kvalitetno”.

Nikšić je izrazio očekivanje da će predsednik Federacije Živko Budimir postupiti prema zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i da će što pre pokrenuti proceduru za imenovanje nove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari