Druga najveća administrativna zgrada na svetu, palata pokojnog rumunskog predsednika Nikolau Čaušeskog u Bukureštu, uskoro će verovatno biti pretvorena u tržni centar. Vodeći biznismen u toj državi i političar Silviu Pridžoana kazao je da će Narodna palata, u kojoj je trenutno smešten rumunski parlament, postati kompleks za zabavu i kupovinu.

Budući da prostorije parlamenta čine samo 30 odsto palate sa 1.100 prostorija, zgrada koju je Čaušesku doživljavao kao „pobedu socijalizma“, mogla bi da postane „jezgro kapitalizma“. U tom kontekstu, Pridžoana je najavio da postoje planovi da će najveće izložbe i sajmovi na planeti biti organizovani u bivšoj Narodnoj palati. To zdanje predstavlja trn u oku za većinu Rumuna, budući da ih podseća na megalomaniju komunističkog diktatora koji je od 1984. do 1989. gradio palatu vrednu najmanje šest milijardi dolara.

Za izgradnju palate visoke 178 metara bili su mobilisani vojnici, a nikada nije utvrđen tačan broj političkih i drugih zatvorenika koji su radili u tri smene i umrli zbog loših uslova. U unutrašnjosti zgrade nalaze se kabineti za prijeme, dvorane za sednice, dvorana Poslaničkog doma, nekoliko restorana i muzej, dok su u podzemnom pozorištu bile organizovane predstave. Čaušesku nije želeo da ugradi sisteme za rashlađivanje jer je smatrao da bi njegovi neprijatelji mogli da to iskoriste i otruju ga, tako da su ukrasni stubovi izbušeni zbog ventilacije, što mu je istovremeno omogućavalo i da špijunira ljude u susednim prostorijama.

Komunistički diktator i njegova supruga Elena svakoga jutra obilazili su gradilište, a jednom su naredili rušenje mermernog stepeništa visokog 18 metara jer im se nije svideo dizajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari