Grad Kragujevac preneo je bez naknade, u javnu svojinu Republike svoju parcelu u blizini rektorata kragujevačkog Univerziteta.

Ugovor o prenosu te parcele, definisane kao neizgrađeno građevinske zemljište, na kojem država planira gradnju nove kragujevačke palate pravde, potpisali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i v.d. pomoćnika direktora Republičke direkcije za imovinu Snežana Vukotić.

Na parceli površine oko dva hektara biće izgrađen novi objekat svih pravosudnih organa u Kragujevcu. Reč je o inicijativi Ministarstva pravde da se u Kragujevcu izgradi jedna zgrada u kojoj će biti objedinjen rad svih sudova i tužilaštava, koji se trenutno nalaze na različitim lokacijama u gradu. Skupština Grada je 18. oktobra prošle godine donela odluku da se državi za tu namenu ustupi pomenuta lokacija.

Ministarstvo pravde, koje u Kragujevcu decenijmama unazad koristi objekat nedašnjeg Okružnog načelstva i sedišta Vrhovne komande Srpske vojske u Prvom svetskom ratu (do povlačenja preko Albanije), površine 5.193 kvadrata i koji ima status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, pokrenuće inicijativu da Vlada donese odluku o ustupanju tog objekta Kragujevcu. Ranije je najavljeno da bi tu trebalo da bude smešten muzej grada, ustanova koja u Kragujevcu nikada nije postojala. Međutim, delu šumadijske javnostri nije jasno čime će, nakon formiranja gradskog, da se bavi postojeći Narodni muzej, koji ima zavičajni karakter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari