Ovoga puta neće biti samo osuda već pravih akcija protiv Izraela, najavio je jedan visokopozicionirani evropski diplomata povodom odluke izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da nastavi izgradnju naselja u oblasti na Zapadnoj obali poznatoj kao E1, između mesta Maleh Adumim i Jerusalima.


Nekoliko evropskih vlada izrazilo je tokom razgovora sa izraelskim ambasadorima u svojim zemljama oštre osude zbog odluke Netanjahua koju vide kao „crvenu liniju“, piše Haarec. U saopštenju britanskog Forin ofisa osuđuje se potez Izraela i ne isključuje mogućnost povlačenja diplomatskog predstavnika iz Izraela, objavio je Skaj njuz pozivajući se na izvore u vladi. „Sve opcije su na stolu“, prenosi Skaj njuz, i dodaje da se razmatra i suspenzija trgovinskih sporazuma EU sa Izraelom, na osnovu klauzule o ljudskim pravima.

Slična mogućnost nagoveštena je iz Pariza. Francuska je, međutim, demantovala glasine da će povući ambasadora iz Tel Aviva.

Eventualno povlačenje ambasadora bio bi neviđen ukor za izraelsku vladu, posle prošlonedeljnog poraza koji je pretrpela u UN, gde je data podrška palestinskoj državi uz samo osam od 193 zemlje na strani Izraela.

Petoro evropskih ambasadora razmenili su „oštre reči“ sa ljudima iz kabineta premijera u Jerusalimu. Britanski ambasador Metju Gold i francuski diplomata Kristof Bigo imali su, navodno, „veoma oštru konverzaciju“ sa direktorom izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Rafijem Barakom.

Ambasadorima jevrejske države u Londonu, Parizu i Stokholmu, Danijelu Taubu, Josiju Galu i Isaku Bahmanu, rečeno je da Izrael mora poništiti svoju odluku o nastavku izgradnje 3.000 domova na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu. Stokholm je, štaviše, izdao zvaničan protest zbog talasa izgradnje naselja. „Na sednici našeg Parlamenta praktično su se svi, pa i oni koji se često slažu sa Izraelom, složili da blokada Gaze mora biti prekinuta“, napisao je juče na svom Tviter nalogu šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Britanski ministar za Bliski istok Alister Bart ukazao je da Forin ofis žali zbog odluke Izraela budući da ona preti rešenju o postojanju dve države. Bart je kazao da će odluka o merama koje će preduzeti London zavisiti od ishoda diskusije sa izraelskom vladom i međunarodnim partnerima, SAD i EU.

Izrael, pošto je najavio izgradnju novih naselja i blokirao novac koji je bio namenjen Palestinskoj upravi, planira nove mere protiv palestinskih vlasti. „Palestinci će uskoro shvatiti da su pogrešili kada su preduzeli jednostrane korake kojima su prekršeni sporazumi sa Izraelom“, tvrdi izvor Haareca.

Netanjahu sutra u Nemačkoj

Berlin i Moskva su apalovali na Izrael da se uzdrži od širenja naselja, jer, kako je naveo portparol nemačke vlade Štefan Zajbert „planovi potkopavaju proces oživljavanja mirovnih napora tako što sužavaju zemlju predviđenu za buduću palestinsku državu“. Na pitanje da li bi ova odluka mogla da odloži Netanjahuovu sutrašnju posetu Nemačkoj, Zajbert je kazao da nema promene rasporeda. „Kancelarka Angela Merkel očekuje Netanjahua na večeri sutra uveče i otvorenu diskusiju između prijatelja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari