Izraelski vojnici (IDF) juče su pre zore upali u kancelarije organizacije „Unija žena“ i NVO „Netvork“ u Ramali. Iz prostorija potonje grupe, koja pruža podršku Palestincima u izraelskim zatvorima, odneto je pet kompjutera. Izraelska vojska je prvi put sprovela „akciju“ ovog tipa u gradu na Zapadnoj obali od kada je 29. novembra u Generalnoj skupštini UN unapređen palestinski status, čime su produbljene tenzije sa Izraelom, piše Jerusalim post.


– Ovo je učinjeno u kontekstu odluke UN. Na ovaj način Izraelci upućuju poruku Palestincima da kada donose odluke i osnivaju organizacije koje teže njihovoj slobodi, okupatorska sila će upotrebiti agresiju da ih spreči – rekao je Alam Džarar iz NVO „Netvork“. Vlada u Ramali blisko sarađuje sa izraelskim snagama bezbednosti uprkos činjenici da palestinski zvaničnici optužuju Izrael da kažnjava njih i njihov narod za uspeh koji su ostvarili u UN.

Izrael je saopštio da će zadržati 200 miliona dolara od carine koje je sakupio u ime Palestinaca i najavio proširenje naselja na Zapadnoj obali. Palestinski lideri su upozorili da će inicirati rezolucije kojima će Izrael biti osuđen u UN ili uložiti tužbe protiv Izraela u Međunarodnom krivičnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari