Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kritikovao je američku državnu sekretarku Hilari Klinton zbog izjave da Izrael nudi koncesije „bez presedana“ u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. „Ne može biti opravdanja za nastavak naseljavanja, što je zaista glavna prepreka na putu ka kredibilnom mirovnom procesu,“ prenose izraelski mediji izjavu Nabila Abu Rudejna.

Klintonova je proteklog vikenda apelovala na Izraelce i Palestince da obnove pregovore što je moguće pre. Ona se najpre sastala u Abu Dabiju sa Abasom, a potom je otputovala u Jerusalim na sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Klintonova je kazala da zamrzavanje izgradnje naselja nije bilo uslov za mirovne pregovore u prošlosti, apelujući na obe strane da ih odmah obnove. Međutim, Abasov portparol je naglasio da je zamrzavanje naselja jedini put ka mirovnim pregovorima. „Naseljavanje je nelegitimno i nije moguće prihvatiti nikakvo opravdanje za aktivnost u naseljima ili braniti ga na zemlji okupiranoj 1967, uključujući Jerusalim“, precizirao je.

Od početka predsedničkog mandata Baraka Obame, postizanje mira na Bliskom istoku bilo je u vrhu prioriteta spoljne politike SAD, ali od tada je malo šta postignuto i pregovori su u zastoju još od decembra 2008, kada je počela izraelska ofanziva na Pojas Gaze. Američka administracija je u početku zahtevala, kao i Palestinci, potpunu obustavu izgradnje u jevrejskim naseljima, ali taj stav je vremenom ublažen, dok je Netanjahu objašnjavao da se ta aktivnost mora nastaviti zbog prirodnog priraštaja stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari